HomeHL-WorldΕμβόλιο κορωνοϊού: «Αδειάζει» τον Τραμπ ο Έλληνας CEO της Pfizer

Εμβόλιο κορωνοϊού: «Αδειάζει» τον Τραμπ ο Έλληνας CEO της Pfizer

Ζητά ανεξαρτησία της επιστήμης και όχι πολιτικοποίηση της ανάπτυξης των εμβολίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο «άδειασμα» του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, που με σειρά αναρτήσεών του στο twitter όχι μόνον τονίζει ότι ουδέποτε συζήτησε με τον Λευκό Οίκο για τις κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά υπεραμύνθηκε της ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε η νέα οδηγία του FDA για παρακολούθηση όσων μετέχουν στις κλινικές δοκιμές για τουλάχιστον δύο μήνες πριν την αίτηση για έγκριση του εμβολίου, κάτι που αποκλείει την κυκλοφορία του στην αγορά πριν τις αμερικανικές εκλογές. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του  Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί ότι ένα αμερικανικό εμβόλιο πριν την προεδρική εκλογή, θα έχει αντίκρισμα στις κάλπες.

«Η Pfizer ουδέποτε συζήτησε τις κατευθυντήριες γραμμές του FDA για το εμβόλιο για τον Covid-19 με τον Λευκό Οίκο και δεν θα το κάνει ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανεξαρτησία του οργανισμού» τονίζει ο Μπουρλά.

Μάλιστα, ο CEO της Pfizer σημειώνει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί του FDA είναι γνωστοί «για την υψηλή τους ακεραιότητα και επιστημονική κατάρτιση και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να θέσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκριση ενός εμβολίου ή θεραπείας για τον κορωνοϊό».

Μάλιστα, ο Άλμπερτ Μπουρλά, υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας του αμερικανικού FDA, αφήνοντας αιχμές ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών κλυδωνίζεται λόγω της πολιτικοποίησης της διαδικασίας.

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία του Αμερικανικού FDA είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό έχει διαβρωθεί από την πολιτικοποίηση της διαδικασίας», ανέφερε με νόημα.

Η κυβέρνηση Τραμπ εμπόδισε την οδηγία του FDA για την έγκριση εμβολίων

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Pfizer έρχεται λίγο αφότου ο Λευκός Οίκος έθεσε «μπλόκο» στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, για την κυκλοφορία πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην αγορά.

Οι οδηγίες του οργανισμού θα εμπόδιζαν την ενδεχόμενη κυκλοφορία εμβολίων πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο τέθηκε η οδηγία του οργανισμού προς τους κατασκευαστές εμβολίων, ότι οι ασθενείς που έχουν εγγραφεί στις δοκιμές τους θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον δύο μήνες, προκειμένου να αποκλειστούν ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου. Μόνο τότε, θα μπορέσουν να ζητήσουν έκτακτη έγκριση του εμβολίου από τον FDA.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την  ενέργεια τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι δεν υπάρχει «κανένας κλινικός ή ιατρικός λόγος» για την πρόσθετη οδηγία.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ θεωρείται ως το πλέον πρόσφατο παράδειγμα υπονόμευσης της ανεξαρτησίας των πολιτικών εμπειρογνωμόνων, που εργάζονται κατά της πανδημίας, που στις ΗΠΑ έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 210.000 ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του FDA Στίβεν Χαν διαμηνύει εδώ και εβδομάδες ότι οι επιστήμονες και όχι οι πολιτικοί, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ πολλές φορές έχει υποστηρίξει ότι ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 θα μπορούσε να εγκριθεί και προ της ημερομηνίας των αμερικανικών εκλογών, κάτι που διαψεύδεται από κορυφαίους αμερικανούς επιστήμονες, που θεωρούν απίθανη την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση