HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Ανοίγει την παραλία της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου

Τουρκία: Ανοίγει την παραλία της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου

Κίνηση-πρόκληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις προέβη η Τουρκία καθώς όπως ανακοινώθηκε ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, μετέβη σήμερα στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ – ο οποίος είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» της επόμενης Κυριακής- απέναντι στον Μουσταφά Ακιντζί, έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, δήλωσε: «το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού (το κλειστό μέρος της Αμμοχώστου) και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα». Υπογράμμισε επίσης ότι ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη από την Πέμπτη.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο Τατάρ ανήρτησε στο Twitter του φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι γνωρίζει τη σημασία της κίνησης για τους τουρκοκύπριους και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι θα ενοχληθούν κάποια κέντρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι τ/κ ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα για αυτήν την υπομονή, Πλέον είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική λύση. Καιρός για να οικοδομηθεί ένας νέος οδικός χάρτης πάνω στις νέες πραγματικότητες.Το Βαρώσι ανήκει στους τουρκοκύπριους».

Σημειώνεται ότι το συνολικό άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για αυτό το λόγο η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές προχωρούν σε «προσεχτική» κίνηση προκειμένου να ισχυριστούν ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου δεν συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση από το απόγευμα της Δευτέρας έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποτρέψει τις κινήσεις της Αγκυρας. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε χθες τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ενώ σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση