HomeHL-9Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες

Ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της Τουρκίας ήταν δύσκολη, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είναι σε εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες” και πρόσθεσε ότι “η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου”.

Όπως υπογράμμισε, έγινε εντατική δουλειά και το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, που είναι αρκετά διαφορετικό απ’ αυτό που αρχικά προτάθηκε “και απορρίψαμε γιατί δεν κάλυψε τις θέσεις μας”, είναι “ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία». Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες”.

Επανέλαβε στη συνέχεια, ότι υπάρχει μία κρίσιμη νομική διαφορά με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση με τις διερευνητικές επαφές. Αν αυτό δεν συμβεί, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δεχτεί την ετυμηγορία του, είπε ο Πρωθυπουργός.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση