HomeHL-9Μετανάστες Σφακίων: Στα Χανιά η φιλοξενία τους

Μετανάστες Σφακίων: Στα Χανιά η φιλοξενία τους

Φεύγουν από την Κρήτη οι μετανάστες της Γαύδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο κλειστό κολυμβητήριο Χανίων θα φιλοξενηθούν τελικά οι 59 μετανάστες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη Χώρα των Σφακίων.

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις των αρμόδιων φορέων αποφασίστηκε να αποχωρήσουν από το Κολυμβητήριο οι μετανάστες της Γαύδου που φιλοξενούνταν εκεί τις τελευταίες 10 ημέρες ώστε να αδειάσει ο χώρος και να εγκατασταθούν για λίγο καιρό οι 59 άνθρωποι.

«Οι 32 μετανάστες αναχωρούν σήμερα από Κρήτη και προωθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα ο χώρος να αδειάζει και να μπορούμε να φιλοξενήσουμε τα 59 άτομα από τα Σφακιά», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Υπενθυμίζεται πως αυτό ήταν και το επικρατέστερο σενάριο που διαβουλευόντουσαν οι αρμόδιοι φορείς με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το χρονικό των… διαβουλεύσεων

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί όταν οι 59 μετανάστες, ανάμεσά τους και 5 παιδιά, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο ανοιχτά της Παλαιόχωρας μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα Σφακιά.

Ο δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης, από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία τους.

«Εδώ στα Σφακιά δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την φιλοξενία των μεταναστών. Δεν έχουμε ούτε 10 τετραγωνικά μέτρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης και συνέχισε «το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα μείνουν. Εδώ δεν γίνεται άρα ειδοποιήσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί χώρος σε κάποιο άλλο σημείο ώστε να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι».

Το πρόβλημα που υπήρξε στο κολυμβητήριο των Χανίων ήταν ότι εκεί φιλοξενούνταν οι μετανάστες της Γαύδου.

«Στο κλειστό κολυμβητήριο παραμένουν 32 μετανάστες οι οποίοι είχαν εντοπιστεί ανοιχτά της Γαύδου πριν από αρκετές ημέρες. Άρα δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο οι νέοι μετανάστες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη η οποία παράλληλα τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να φιλοξενηθούν στο κολυμβητήριο είναι η προώθηση των 32 μεταναστών στην Αθήνα.

Τρία… καραβάνια μεταναστών μέσα σε 20 μέρες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος Χανίων έχει επωμιστεί όλο το βάρος της φιλοξενίας των μεταναστών.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί ανοιχτά της δυτικής Κρήτης τρία συνολικά… καραβάνια μεταναστών. Το πρώτο στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας, το δεύτερο ανοιχτά της Γαύδου και το τρίτο τώρα πάλι στην Παλαιόχωρα.

Και οι τρεις ομάδες των μεταναστών έχουν μεταφερθεί για φιλοξενία στο δήμο Χανίων καθώς κανένας άλλος δήμος δεν έχει προσφερθεί για να βοηθήσει την κατάσταση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση