HomeΕΛΛΑΔΑΕυρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση παραγωγής και μεριδίων στο εξάμηνο

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση παραγωγής και μεριδίων στο εξάμηνο

Στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφερε να προσαρμοστεί με επιτυχία και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προχώρησε ο CEO της εισηγμένης εταιρείας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος. Αισιοδοξία για προσέγγιση των αρχικών στόχων για το σύνολο του 2020, εξέφρασε η διοίκηση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη συνέχιση της ικανοποιητικής της πορείας και μετά το πρώτο φετινό εξάμηνο, με την προσδοκία ότι παρά την εκδήλωση της πανδημίας οι φετινοί της στόχοι είτε θα επιτευχθούν είτε θα προσεγγιστούν σε μεγάλο βαθμό, αναφέρθηκε η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου.

 Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε την παραγωγή της κατά 5,5% (με το σύνολο της αγοράς να κινείται πτωτικά, με αποτέλεσμα το μερίδιο από το 5,1% να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει το 5,5%) και σημείωσε προ φόρων κέρδη 13,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόνο κατά 14% από τη στιγμή που παρατηρήθηκε κατακόρυφη υποχώρηση των εσόδων από επενδύσεις λόγω της πανδημίας.

Πέραν αυτού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος σημείωσε πως η καλή εικόνα του πρώτου εξαμήνου συνεχίστηκε και κατά τους δύο επόμενους μήνες, καθώς έως το τέλος Αυγούστου η άνοδος που σημείωσε η παραγωγή διαμορφώθηκε στο +4,7% (από τα 134,9 στα 141,3 εκατ. ευρώ), με όλες τις βασικές κατηγορίες (κλάδος ζωής, αυτοκίνητο, λοιπές γενικές καλύψεις) να συμβάλλουν στη βελτίωση της συγκεκριμένης επίδοσης.

«Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της εταιρείας μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι στο σύνολο της φετινής χρονιάς είτε θα επιτύχουμε τους αρχικούς μας στόχους (μεταξύ άλλων αναφέρονταν σε άνοδο παραγωγής κατά 5,9%), είτε θα βρεθούμε πολύ κοντά σε αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης κ. Στέφανος Βερζοβίτης.

Από την πλευρά του, ο CEO του ασφαλιστικού Ομίλου κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η αύξηση της παραγωγής και η υψηλή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου αποτελούν απόδειξη της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Πίστης να προσαρμόζεται με επιτυχία στις εκάστοτε δυσμενείς συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος: «Όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη προσαρμόστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την εκδήλωση της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:

• Ενώ η εγχώρια παραγωγή από το 2009 έως και το 2019 υποχώρησε από τα 5,33 στα 4,07 δισ. ευρώ, κατά την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε την παραγωγή της κατά 80%, από τα 117 στα 212 εκατ. ευρώ.

• Με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων του ασφαλιστικού κλάδου να διευρύνεται από το 6,1% του 2009 στο 9,6% πέρυσι, οι αντίστοιχες επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Πίστης ήταν 9,2% και 15,8%.

• Το ενεργητικό της ασφαλιστικής αγοράς αυξήθηκε κατά την περίοδο 2009-2019 κατά 143% με το 100% να προέρχεται από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Πίστη, το ενεργητικό της διευρύνθηκε κατά 254%, χωρίς να έχει μεσολαβήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

• Τα μερίσματα που διένειμε η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά την τελευταία πενταετία προσέγγισαν τα 18 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 5,5% και ανήλθαν σε 113,1 εκ. ευρώ, έναντι 107,2 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, θετικά επηρεασμένα από την αύξηση ύψους 5,2% των Δεδουλευμένων Ασφαλίστρων του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 106,5 εκ. ευρώ, έναντι 101,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε σύγκριση με την υποχώρηση της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς κατά 4,5% περίπου την αντίστοιχη περίοδο.

Το μερίδιο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Πίστη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά για το Α΄ εξάμηνο 2020, ανέρχεται σε 5,5%, έναντι 5,1% το Α’ εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς στον Κλάδο Ζωής διαμορφώθηκε σε 3,8%, έναντι 3,3% το A’ εξάμηνο του 2019 ενώ το μερίδιο αγοράς στους Κλάδους Ζημιών υπολογίζεται αυξημένο σε 6,9%, από 6,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 13,8 εκ. ευρώ, έναντι 16,1 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

 Το αποτέλεσμα Ασφαλιστικών Εργασιών διαμορφώθηκε σε 24,6 εκ. ευρώ, έναντι των 26,6 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019, εμφανίζοντας υποχώρηση κατά 7,5%, η οποία αντανακλά τη μείωση του καθαρού εισοδήματος επενδύσεων, ως απόρροια της Covid-19 στις διεθνείς και εγχώριες χρηματαγορές.

Τα κέρδη ασφαλίσεων στον Κλάδο Αυτοκινήτων ανήλθαν στα 16,3 εκ. ευρώ, από τα 9,0 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 81,3%, θετικά επηρεασμένα από την αύξηση των καθαρών δεδουλευμένων ασφαλίστρων και τη μείωση των ζημιών.

Τα κέρδη ασφαλίσεων στον Κλάδο Ζωής ανήλθαν στα 2,3 εκ. ευρώ, από τα 11,1 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η υποχώρηση ύψους 79,6% οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωθεισών αποζημιώσεων κατά 2,9 εκ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του καθαρού εισοδήματος επενδύσεων κατά 6,9 εκ. ευρώ, αποτέλεσμα της επίδρασης της Covid-19 στις διεθνείς χρηματαγορές.

Τα κέρδη ασφαλίσεων των Λοιπών Γενικών Κλάδων ανήλθαν στα 6,0 εκ. ευρώ, από τα 6,5 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας μείωση 6,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των αντασφαλίστρων κατά 1,3 εκ. ευρώ, καθώς και της αύξησης των ασφαλιστικών προβλέψεων κατά 0,7 εκ. ευρώ.

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου κατέγραψε οριακή μείωση ύψους 1,0%, ανερχόμενο σε 139,8 εκ. ευρώ στο τέλος του A’ εξαμήνου από 141,2 εκ. ευρώ στο τέλος του 2019, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην καθαρή κερδοφορία ύψους 10,3 εκ. ευρώ, στη διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 6,6 εκ. ευρώ, στο κόστος αγοράς Ιδίων Μετοχών ύψους 1,3 εκ. ευρώ και στη ζημιά από αποτίμηση του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου κατά 4,0 εκ. ευρώ

Τα Μαθηματικά Αποθέματα και οι Τεχνικές Προβλέψεις ανήλθαν σε 300,1 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,8%, έναντι 302,6 εκ. ευρώ την 31/12/2019.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό της Μητρικής Εταιρείας αυξήθηκε κατά 2 άτομα, φτάνοντας τους 446 εργαζόμενους σε σύγκριση με την 31/12/19.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο Όμιλος πραγματοποίησε 27 δράσεις Ε.Κ.Ε., κατά το A’ εξάμηνο του 2020, πλήρως εναρμονισμένες με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση