HomeHL-TOPΈφτασε στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Έφτασε στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Το αεροσκάφος Boeing 757 των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη βάση της Σούδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα Χανιά βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πομπέο.

Το αεροσκάφος Boeing 757 των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη βάση της Σούδας και η υποδοχή στον υπουργό έγινε από την πρέσβη και διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

epitropi_eirinis1-1

Ο κ. Πομπέο, κατευθύνθηκε στο πατρικό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost θα τον φιλοξενήσει στο πατρικό του σπίτι.

Την Τρίτη το πρωί, αμφότεροι, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=8iTQRdWV0uk&feature=emb_logo

Στις 13.15 ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, Μητσοτάκης και Πομπέο θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

epitropi_eirinis3-1-e1601315493510

Times: Τη Σούδα αντί του Ιντσιρλίκ συζητά ο Πομπέο

Εν τω μεταξύ για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάνει λόγο ανταποκριτής των Times από την Αθήνα, ο οποίος αναφέρεται στις προθέσεις Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος, σύμφωνα με τον capital.gr, δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ».

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ.

«Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο», επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

Φωτογραφίες και βίντεο zarpanews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση