HomeHL-TOPΚορωνοϊός: Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο με 1000 επιβάτες – Επιστρέφει στον Πειραιά

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο με 1000 επιβάτες – Επιστρέφει στον Πειραιά

12 κρούσματα στα μέλη του πληρώματος- Τι ανακοίνωσαν ο ΟΛΠ και η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

12 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Μήλου και δόθηκε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

Και τα 12 κρούσματα είναι μέλη του πληρώματος.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6, το οποίο μεταφέρει 1000 Γερμανούς τουρίστες και πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΗ σήμερα θα επαναληφθεί το τεστ ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Εάν και το δεύτερο τεστ βγει θετικό θα δοθεί εντολή στον Καπετάνιο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου οι ασθενείς να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι το κρουαζιερόπλοιο θα επέστρεφε στο λιμάνι του Ηράκλειο απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το βράδυ της Κυριακής.

Ωστόσο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ αποφάσισε την μεταφορά των ασθενών στο λιμάνι του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται, ελήφθησαν 150 δείγματα στο πλήρωμα, με τα 12 να «βγαίνουν» θετικά στον κορωνοϊό.

Το πλοίο διαθέτει 666 μέλη πληρώματος, ενώ μεταφέρει 922 επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο «έκοψε την κορδέλα» της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας στις 13 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο διεκδικούσαν Μάλτα και Ιταλία για εκκίνηση, ωστόσο η ΤUI επέλεξε το Ηράκλειο.

Ο καπετάνιος είχε κατεβάσει από το κρουαζιερόπλοιο δύο επιβάτες που δεν τηρούσαν τα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο καπετάνιος του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 της εταιρείας TUI είχε κατεβάσει από το πλοίο δύο επιβάτες που δεν τήρησαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και κατέβηκαν για… περίπατο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Merkur, οι δύο επιβάτες «απομακρύνθηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ μόλις το πλοίο έδεσε στον Πειραιά. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της TUI στην εφημερίδα Berliner Kurier η κρουαζιέρα είχε οργανωθεί από τις 13 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου με αφετηρία, αλλά και προορισμό, το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η συμπεριφορά των δύο επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά παραβίαζε τους κανόνες γιατί «όποιος απομακρύνεται από το γκρουπ κινδυνεύει να μολυνθεί με τον κορωνοϊό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στο πλοίο».

Eν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μήλου ενημέρωσε πως κανένας επιβάτης από το κρουαζιερόπλοιο δεν αποβιβάστηκε ούτε σήμερα, ούτε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί.

Τι ανακοίνωσαν ο ΟΛΠ και η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει κρουαζιέρες και στην Ελλάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε «δέσει» άλλες δύο φορές στον Πειραιά.

Σε ανακοίνωση του ο ΟΛΠ στις 16 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι: «Το «Mein Schiff 6″ είναι το πρώτο πλοίο που ξεκίνησε δρομολόγια κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέγγισε τον Πειραιά μετά από 6μηνη αναστολή της κρουαζιέρας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία τα 7ημερα ταξίδια του κρουαζιερόπλοιου με επιβάτες από γερμανόφωνες χώρες, ξεκινούν από το Ηράκλειο της Κρήτης και περιλαμβάνουν στάσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Κέρκυρας, με ημερήσιες εκδρομές στις περιοχές αυτές. Στο πρώτο ταξίδι συμμετείχαν 700 επιβάτες.

Σχετικά με τους υγειονομικούς κανόνες πάνω στο πλοίο, η εταιρεία σημείωνε σε ανακοίνωση της, ότι για τη σταδιακή επάνοδο των δρομολογίων κρουαζιέρας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνεργασία με ειδικούς του ιατρικού κλάδου κατάρτισε ένα υγειονομικό σχέδιο, προσαρμόζοντας παράλληλα τις γενικές διαδικασίες που ακολουθούνται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (π.χ. υποχρεωτικά ερωτηματολόγια υγειονομικού ελέγχου, καθημερινός έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών και του προσωπικού), καθώς και κατά τη διάρκεια του check-in (π.χ. υποχρεωτικό ηλεκτρονικό check-in, σταδιακά check-in), αλλά και στους χώρους υποδοχής επισκεπτών και του προσωπικού, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και των αποστάσεων που επιβάλλονται.

Παράλληλα για την τήρηση των αποστάσεων που επιβάλλονται στη στεριά, η πληρότητα του πλοίου περιορίζεται αρχικά στο 60% και διατίθενται μόνο καμπίνες με μπαλκόνι και σουίτες. Ο υφιστάμενοι, αυστηροί κανόνες υγιεινής συμπληρώθηκαν με επιπλέον μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.

Ακόμη κάθε πλοίο διαθέτει εξ αρχής δικό του νοσοκομειακό χώρο, με εξειδικευμένο προσωπικό. «Όλα τα μέτρα προστασίας βασίζονται στα ιατρικά πρότυπα αναγνωρισμένων οργανισμών, όπως το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch-Institut (RKI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και ανταποκρίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές των ελληνικών αρχών σχετικά με την επανέναρξη των κρουαζιέρων» επισημαίνονταν από την εταιρεία.

Επιπλέον πριν από το ταξίδι είναι υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης COVID-19 για όλους τους επιβάτες ενώ στο πλαίσιο των επιπλέον προληπτικών μέτρων, η εταιρεία εισήγαγε την υποχρέωση υποβολής σε τεστ, με σκοπό τη διεξαγωγή κρουαζιέρων μεγαλύτερης διάρκειας με εξόδους στη στεριά. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου κι έπειτα, όλοι οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πρόσφατο τεστ ανίχνευσης του COVID-19 (τεστ PCR). Το κόστος του τεστ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ταξιδιού».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση