HomeΕΛΛΑΔΑΟργή Τσίπρα κατά Τσακαλώτου: «Υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης»

Οργή Τσίπρα κατά Τσακαλώτου: «Υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης»

«Καρφιά» για Τζάκρη και Πολάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πικρός ήταν ο σημερινός «πρωινός καφές» στην Κουμουνδούρου, καθώς τέθηκαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της Θεοδώρας Τζάκρη όσο και αυτό του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, η συζήτηση «εκ βαθέων», ενώ οι τοποθετήσεις χαρακτηρίστηκαν «έξω από τα δόντια».

Άλλωστε, η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα έδωσε τον τόνο, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί ότι δημιουργείται κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών του, μέσω της δημόσιας παρέμβασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ενοχλημένος και από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η Θεοδώρα Τζάκρη κατά του πρωθυπουργού, αλλά και από την πρακτική του Παύλου Πολάκη να σχολιάζει και να απαντά συνεχώς μέσω αναρτήσεων στο facebook.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, ζήτησε καλύτερη λειτουργία των κομματικών οργάνων και τόνισε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν συνιστούσε αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος.

Τσίπρας: Θα υπάρχουν κυρώσεις

Ενδεικτική της ενόχλησης Τσίπρα είναι και η σχετική αναφορά του, κατά την εισηγητική τοποθέτηση, στην οποία τόνισε ότι δεν επιτρέπονται λάθη επικοινωνίας και πολιτικής, που θολώνουν το στίγμα και τις αποφάσεις του κόμματος και δίνουν ευκαιρίες, όπως είπε, στην κυβέρνηση να βγαίνει από τη δύσκολη θέση. Μάλιστα, προανήγγειλε οργανωτική αναδιάταξη. «Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φτιάχνεται νέο όργανο

Σημειώνεται, ότι σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύσταση ενός άτυπου πειθαρχικού οργάνου προκειμένου να εξετάζονται δηλώσεις που είναι εκτός γραμμής. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Ο «πρωινός καφές» αποφάσισε τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Δευτέρα, με θέματα τη λειτουργία του κόμματος και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

 «Μύλος» με τα εσωτερικά

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν δημιουργηθεί νέες εσωκομματικές τριβές. Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «άπατρι και διεθνιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας αντιδράσεις στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Μπίστης αλλά και στελέχη των «53». Στη συνέχεια, το «άδειασμα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιλογή Τσίπρα να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για πολιτική απάτη, πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις, με τον Παύλο Πολάκη να απαντά στο facebook και την Ζαννέτ Τσίπρα να καλεί όποιον διαφωνεί με τη γραμμή να παραιτηθεί.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συγκυρία. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται. Οι εγκληματικές της επιλογές στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία και την καθημερινότητα στα ΜΜΜ, έχει φέρει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο κόκκινο.

Η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται. Και ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κου Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία. Μέσα σε όλα αυτά η ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και με το κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό, συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Και όσοι έχουμε βρεθεί αυτές τις μέρες δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτό το διάστημα, το έχουμε διαπιστώσει. Καθήκον μας, λοιπόν, το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες των πολιτών. Ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα. Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα. Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα.

Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις.

Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχθούν. Η ευθύνη όλων μας δεν είναι πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά απέναντι στην κοινωνία, που με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της ΝΔ μπαίνει εκ νέου σε βαθύτατη κρίση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση