HomeΕΛΛΑΔΑΓιατί «παγώνει» η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Γιατί «παγώνει» η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Δεν είναι προτεραιότητα, γιατί δεν είναι κάτι επείγον, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Διέψευσε τα περί δυσκολίας εύρεσης εισηγητή στη ΝΔ. Επεκτείνεται η επιστολική ψήφος για τις ονομαστικές ψηφοφορίες μετά τις σοβαρές δυσλειτουργίες στο test του συστήματος της εξ αποστάσεως ψήφου από κινητό ή υπολογιστή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο «mute» πρόκειται να παραμείνουν προς ώρας τα δύο μνημόνια συνεργασίας και μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εκτίμησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης εξ αρχής ήταν να καταθέσει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη σαφή πρόθεσή της να δρομολογήσει  τη διαδικασία κύρωσής τους, η οποία όμως όπως σημείωσε δεν επείγει.

«Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τις  διακινούμενες φήμες περί δυσκολίας εύρεσης εισηγητή στη ΝΔ, λέγοντας: «Ούτε υπάρχει αυτό ότι δεν υπάρχουν εισηγητές».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για τα εν λόγω νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει προαναγγείλει την πρόθεσή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση βουλευτές της ΝΔ που είχαν κατακεραυνώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα κείμενα αφορούν σε οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου η παράδοση της νέας πτέρυγας ΜΕΘ στο Σωτηρία

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας,  αναφερόμενος στην πορεία του έργου κατασκευής νέας πτέρυγας ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών στο νοσοκομείο Σωτηρία με δωρεά της Βουλής ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, εκτίμησε ότι αυτή θα παραδοθεί στο νοσοκομείο έως τα μέσα Οκτωβρίου ενισχύοντας το ΕΣΥ εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αντίο προσωρινά στην εξ αποστάσεως ονομαστική ψηφοφορία από κινητό – διευρύνεται η επιστολική ψήφος

Αναφορικά με το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό σύστημα για εξ αποστάσεως συμμετοχή των βουλευτών σε ονομαστικές ψηφοφορίες μέσω κινητού ή υπολογιστή, προς αποφυγή του συνωστισμού στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε απορρίφθηκε εντέλει με τη μορφή ψηφοφορίας με εικόνα και ήχο, καθώς η εικονική δοκιμή που έγινε χθες κατέδειξε σοβαρότατες δυσλειτουργίες.

Κατόπιν τούτου και με δεδομένους τους υγειονομικούς περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να επεκτείνει το μέτρο της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες για τους 250 βουλευτές, καθώς στην Ολομέλεια επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία μόνο 50 εξ αυτών.

Η εξ αποστάσεως συμμετοχή στην ψηφοφορία είχε επιλεγεί μετά τη διαπίστωση ότι η σταδιακή προσέλευση των βουλευτών ανά 60 στην Ολομέλεια δεν τηρούνταν και ενείχε υγειονομικούς κινδύνους, αλλά τα χθεσινά test απέτυχαν.

Η μελλοντική διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών, εξ αποστάσεως, ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί πλήρως, αλλά σίγουρα με την εφαρμογή άλλων τεχνολογικών μοντέλων πιστοποίηση, που δεν θα υπαγορεύουν την ταυτοποίηση των βουλευτών με πρόσωπο και φωνή.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση