HomeHL1-GreeceΤηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στις 6 για τον κορωνοϊό

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στις 6 για τον κορωνοϊό

Δεν θα αναγγείλει νέο lockdown

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεοπτικό μήνυμα για τον κορωνοϊό θα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 το απόγευμα.

Οπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει νέο lockdown, αλλά θα περιγράψει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και θα υπογραμμίσει τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων που ισχύουν και υπογράμμισε ότι είναι μείζονος σημασίας η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Eπτά θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες

Την ίδια ώρα, αυξάνονται διαρκώς οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες.

Τελευταίο θύμα ένας 68χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Επίσης, ένας άνδρας 67 ετών -ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα- άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Νωρίτερα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, «έφυγε» από τη ζωή, ένας άντρας 67 ετών, χωρίς να έχει,  ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης υπέκυψε ένας 84χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα.

Στο νοσοκομείο της Καβάλας κατέληξε ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στο νοσοκομείο της Καβάλας «έφυγε» από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Επίσης μια γυναίκα 74 ετών έχασε την μάχη στον Ευαγγελισμό ενώ στις 9:30 το πρωί στο νοσοκομείο Λάρισας έφυγε ένας ακόμη άντρας 63 ετών, ο οποίος είχε και εκείνος υποκείμενα νοσήματα.

Στο κόκκινο η Αττική

Η Αττική παραμένει στο κόκκινο και οι ειδικοί κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου. Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.

«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει. «Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα, δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;», πρόσθεσε.

Μέτρα σε ΜΜΜ και τηλεργασία

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσο πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.

Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.

Βατόπουλος: Στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown

Από ην πλευρά του, την έντονη ανησυχία του για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική.

Για το κέντρο της Αθήνας ο κ. Βατόπουλος, με δηλώσεις του στο Mega, συνέστησε στους πολίτες «να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν τις ώρες που έχει λιγότερο κόσμο».

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες. Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου, τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε «στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μη συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επεσήμανε πως «και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος».

Δεν είναι απαραίτητο το lockdown

Όσο για το ενδεχόμενο ενός lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες, τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Προβληματισμός υπάρχει, στο μεταξύ, για τις καταλήψεις στα σχολεία, καθώς οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. «Και επειδή η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Λινού: Να αναστρέψουμε την κατάσταση
«Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη», υπογράμμισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεση και αισιοδοξία, για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».

«Μη βλέπουμε μόνο τα κρούσματα»
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα κρούσματά μας με αυτά άλλων χωρών, καθώς σε κάθε χώρα παίζουν ρόλο ο πληθυσμός, η ιχνηλάτηση που γίνεται, καθώς και τα τεστ που διενεργούνται, και υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να βλέπουμε αναλογικά τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους, και όχι τα κρούσματα».

Αναφερόμενη, δε, στο γεγονός ότι στη Μαδρίτη κατέβασαν στον δρόμο τον στρατό, η κυρία Λινού είπε ότι «αν είχαμε κατεβάσει τον στρατό στα ΜΜΜ, ενδεχομένως και να είχαμε αποτρέψει κάποιους θανάτους». «Εξάλλου, δεν θα μας κόστιζε τίποτα και θα έδινε και το μήνυμα… προσέξτε στον κόσμο», κατέληξε η Αθηνά Λινού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση