HomeHL-9Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκήρυξη για τις ΜΕΘ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκήρυξη για τις ΜΕΘ

Αντιδράσεις και για τη μετακίνηση του γιατρού από τα ΤΕΠ στη ΜΕΘ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θέσεων στην 7η Υ.ΠΕ αναφέρεται με ανοιχτή επιστολή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προς το ΥΥ και την 7η ΥΠΕ με αφορμή τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θέσεων στην 7η Υ.ΠΕ

Με έκπληξη, αγωνία αλλά και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, που επιχειρεί με βιαστικές και αψυχολόγητες κινήσεις να καλύψει τις σοβαρότατες ελλείψεις σε Αναισθησιολόγους που εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι Αναισθησιολόγοι είναι γιατροί υψηλής εξειδίκευσης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και στελεχώνουν σε μεγάλο ποσοστό, κατόπιν περαιτέρω εξειδίκευσης, τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι από τους πλέον καταρτισμένους γιατρούς στην φροντίδα βαρέων περιστατικών, στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, στη διαχείριση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.

Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και ανταποκρίθηκαν άμεσα και δυναμικά, με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προς την Πολιτεία να δώσει την απαιτούμενη προσοχή στην «Εθνική Κρίση» που αποτελεί η έλλειψη αναισθησιολόγων και στη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης αυτού του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού, αυτή μόνο την εβδομάδα συνέβησαν τα εξής:

1. Προκηρύχθηκαν θέσεις για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών(Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849),από τις οποίες επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ αποκλείστηκαν οι Εντατικολόγοι με βασική ειδικότητα την Αναισθησιολογία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες ΥΠΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες, αλλά και τη Νομοθεσία, συγκεκριμένα το Άρθρο 32 – «Νόμος 4461/2017 – Κατάληψη θέσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» στο οποίο δεν εννοείται περιθώριο επιλεκτικής προκήρυξης μεταξύ των ειδικοτήτων που κατοχυρώνουν δικαίωμα αίτησης. Κυρίως όμως αποκλείει ικανούς ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Η κίνηση δε αυτή οδήγησε το Συντονιστή Δ/ντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Κο Γεωργόπουλο, να υποβάλει την παραίτησή του.

2. Στην ίδια ΥΠΕ, μετακινήθηκε Ιατρός Τμήματος Επειγόντων, με βασική ειδικότητα Αναισθησιολογίας, από τα ΤΕΠ όπου υπηρετούσε, στα χειρουργεία για την κάλυψη των αναγκών, ενώ δεν έχει ασκήσει την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο χειρουργείο εδώ και 24 χρόνια. Όσο μεγάλες και αν είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, είναι εκτός λογικής να γίνεται προσπάθεια κάλυψης των κενών με τόσο επικίνδυνο τρόπο.

Αναγνωρίζουμε ότι η 7η ΥΠΕ έχει σοβαρές και επείγουσες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Χρονίζον παράδειγμα, αλλά και ένδειξη προχειρότητας στο σχεδιασμό αποτελεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αν και η ανάγκη για Αναιθησιολόγους είναι επιτακτική, οι 2 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι βαθμίδας Διευθυντή (απαραίτητη από το νόμο τετραετής προϋπηρεσία) γεγονός που αποκλείει τους νεότερους συναδέλφους, με όρεξη και προοπτική, που υπηρετούν στο νησί με συμβάσεις. Σε μια ειδικότητα που χαρακτηρίζεται είδος προς εξαφάνιση, αντί για κίνητρα που θα τονώσουν το ενδιαφέρον και την προσέλευση δίνεται ένα μήνυμα αδιεξόδου και εργαλειακής χρήσης που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τους νέους να δουν επαγγελματικό μέλλον σε αυτή.

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μία φορά και απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να μη διαχειρίζεται με τόσο επιπόλαιο και απαξιωτικό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο τόσο πολύ βασίστηκε και στο οποίο και πάλι θα απευθυνθεί για υποστήριξη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τονίζουμε ακόμη μια φορά ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.

Από την πλευρά του ο Αναισθησιολόγος-Επειγοντολόγος στα ΤΕΠ του Βενιζελείου Όθωνας Φραϊδάκης με επιστολή του στην Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία αναφέρεται στην απόφαση μετακίνησής του από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου στα χειρουργεία,

«Ονομάζομαι Όθων Φραίδάκης.
Ελαβα την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας το 1996 και έκτοτε επαγγελματικά ασχολήθηκα με την Επείγουσα Ιατρική (1996-2001 ως ιατρός στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου, 2001-2004 ως συμβασιούχος ΠΔ 407 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία στους φοιτητές του μαθήματος «Επείγουσα Ιατρική», 2006-2017 στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ, 2017-2020 στο ΤΕΠ του Βενιζελείου).
Μετεκπαιδεύτηκα για 6 μήνες στο Κέντρο Τραύματος/Κλινική Αναισθησιολογίας Κεφαλής και Τραχήλου του Rigshospitalet της Κοπεγχάγης και για ενάμιση μήνα στο A&E του Hope Hospital του Manchester. Έχω συμμετάσχει ως προεδρείο ή ως ομιλητής και στην Οργανωτική ή την Επιστημονική επιτροπή όλων των συνεδρίων και σεμιναρίων Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δυο Ευρωπαϊκά.
Μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στο ενιαίο τότε ΠαΓΝΗ-Βενιζέλειο μετακινήθηκα και ανέλαβα τη Διεύθυνση του ΤΕΠ του Βενιζελείου μετά από κρίση και συνέντευξη μεταξύ 4 υποψηφίων (απόφαση 206/19-07-2017).
Συμμετείχα στην Ομάδα Εργασίας για την Εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής του ΚΕΣΥ, η εισήγηση της οποίας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β 1404/23.04.2019 σ 16741-16754 «Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής». Το ένα από τα δύο εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας είναι το ΠαΓΝΗ ως νοσοκομείο κορμού με συνδεόμενο νοσοκομείο το Βενιζέλειο. Με απόφαση του Διευθυντή του Εκπ. Κέντρου του ΠαΓΝΗ (16-06-2020) ανέλαβα χρέη συνδέσμου εκπαίδευσης στο συνδεόμενο νοσοκομείο και με απόφαση του Διευθυντή του Εκπ. Κέντρου Αττικόν (21-06-2020) Σύμβουλος Εκπαίδευσης των εξειδικευομένων του σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.
Είμαι ο μοναδικός ιατρός του ΤΕΠ Βενιζελείου που κατέχει τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Τη Δευτέρα 21-09-2020, πληροφορήθηκα από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα την αυθαίρετη μετακίνησή μου από το ΤΕΠ στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.
Είναι προφανές για κάθε νοήμονα ότι έχω απωλέσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις της βασικής μου ειδικότητας (Αναισθησιολογία), καθώς έχω να την εξασκήσω εικοσιτέσσερα (24) χρόνια. Θεωρώ ότι είμαι ανεπααρκής και εν δυνάμει επικίνδυνος ιατρός όσον αφορά την προεγχειρητική εκτίμηση, τη διεγχειρητικη και τη μεταναισθητική αντιμετώπιση των χειρουργικών σσθενών. Επίσης αποκόπτομαι από το επιστημονικό αντικείμενο που έχω υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια (Επείγουσα Ιατρική), έχοντας αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εμπειρία που μπορεί να μεταδοθεί τώρα που επιτέλους ξεκίνησε η εξειδίκευση.

Η απόφαση αυτή υποτιμά την ειδικότητά μας για δυο λόγους. Ο ένας αφορά την ισοπέδωση των εξελίξεων στην Αναισθησιολογία από άσχετους με την επιστήμη (γενικώς), που θεωρούν ότι ο εξοπλισμός, τα φάρμακα και οι τεχνικές δεν εξελίσσονται μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα, ή, ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι οι ασθενείς το 2020 μπορούν να λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που έλαβε ο Σεφέρης (μέρες που ειναι). Ο άλλος αφορά την αντισυνταγματική επιλεκτική απαγόρευση της ελεύθερης επιλογής σταδιοδρομίας από τους αναισθησιολόγους, γεγονός που φάνηκε και στην τελευταία προκήρυξη 400 θέσεων ιατρών ΕΣΥ, όπου οι αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις ΜΕΘ και ΤΕΠ στην 7η ΥΠΕ μόνο.
Παρακαλώ για τη συνδρομή της εταιρείας με όποιο τρόπο και μέσο κρίνετε πρόσφορο».

Η απάντηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για την προκήρυξη – Δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες λόγω της έλλειψης

«Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας», είναι η απάντηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για την προκήρυξη που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση Δημήτρη Γεωργόπουλου από συντονιστή στις ΜΕΘ Κρήτης .

Στην ανακοίνωση της μάλιστα τονίζεται ότι η δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Συντονιστή λειτουργίας των ΜΕΘ Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της Δημήτρη Γεωργόπουλου!!!

Η ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης αναφέρει:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεχόμενη την πρόταση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (28/5/2020) και της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ, προχωρά άμεσα στη δημιουργία πρότυπης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης, την πρώτη διασυνδεόμενη στην Ελλάδα, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 28/7/2020, με εισήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, αιτήθηκε εφτά (7) θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία των έντεκα (11) νέων κλινών ΜΕΘ.

3 Σεπτεμβρίου 2020 με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 3674/3.9.2020) συστάθηκαν όχι 7 αλλά 15 συνολικά θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ ΠαΓΝΗ.
8 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ με εισήγηση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προς το ΥΥ.

Χθες 22/9/2020 προκηρύχτηκαν 38 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Κρήτης, 10 εκ των οποίων για τη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ.
Η προκήρυξη των θέσεων έγινε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 60, Νόμος 4690 (ΦΕΚ 104/30.5.2020) και τον οργανισμό του νοσοκομείου.
Άμεσα θα προκηρυχτούν και οι επόμενες πέντε (5) θέσεις για τις ανάγκες της μονάδας του νοσοκομείου.

Στόχος της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με την παρούσα προκήρυξη, είναι η ενδυνάμωση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης.
Σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τη σχετική εισήγηση των ΔΣ, προκηρύχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι ειδικότητες που δεν θέτουν σε κίνδυνο ήδη υπάρχουσες μονάδες, τμήματα και κλινικές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ΜΕΘ του νησιού.

Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας, που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό.
Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης.

Οι λόγοι κατανομής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ως έχει στην προκήρυξη, έγιναν κατανοητοί και σεβαστοί και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων, όταν το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Στόχος μας πάντα και μοναδική προτεραιότητά μας η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί μας!

Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πάνω σε αυτή τη στόχευση, δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Συντονιστή λειτουργίας των ΜΕΘ Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της, για την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών με λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS –COV, κ. Γεωργόπουλου, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στη βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κρήτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση