HomeHL-GreeceΤις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Τα πρόσωπα κλειδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα γίνει με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά, στην συνάντηση που θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη.

Ατζέντα με δύο ζητήματα από την Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θα πάει στις επαφές με την Τουρκία με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Αυτή αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και το καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στην συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα, κάτι που ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να συζητήσει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των συζητήσεων

Τα πρόσωπα που πάρουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή και ο κ. Τ. Ετσιγές, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αμφότεροι έμπειροι σε τέτοιες συζητήσεις. Τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο, είναι η κα Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το δημοσίευμα της Huriyet για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής Huriyet, κάνει λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι ωστόσο κάτι που η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να μην το έχει θέσει ως αίτημα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Αγκυρα ωστόσο για μια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό καθώς ο Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο μετά την κρίση στον Έβρο, είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πάντως, έχει τονίσει επανειλημμένα πως είναι υπέρ του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και μένει να φανεί αν θα γίνει μία κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν για επικοινωνία των δύο ηγετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση