HomeHL-GreeceΣαφάρι για το κίνημα κατά της μάσκας: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα και πότε αυτόφωρο

Σαφάρι για το κίνημα κατά της μάσκας: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα και πότε αυτόφωρο

Σε αρνητές-υποκινητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται καθημερινά πλέον, σφίγγει ο κλοιός για τους υποκινητές κατά της χρήσης μάσκας, αλλά και τους αρνητές της, καθώς εκτός από τα πρόστιμα θα είναι αντιμέτωποι ακόμα και με αυτόφωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Στην Αττική ειδικότερα, όπου τέθηκαν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα έως τις 4 Οκτωβρίου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, στους παραγωγούς και στους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ωστόσο, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται επεισόδια από αρνητές της μάσκας, ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας στα οποία σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί συνωστισμός. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, αστυνομικοί κατέβασαν σηκωτό από λεωφορείο έναν άνδρα που δεν φορούσε μάσκα.

Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας

Οσοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε χώρους που αυτή είναι υποχρεωτική θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί,

νοσοκομεία,

ιατρεία,

διαγνωστικά κέντρα,

σούπερ μάρκετ,

καταστήματα,

κέντρα αισθητικής,

σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετείται ο πολίτης,

τράπεζες κ.ο.κ.

Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Συναυλίες: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της συναυλίας, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Θέατρο – Σινεμά: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και για αυτούς τους παραβάτες μπορεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρους τους για παράβαση του νόμου της μη τήρησης των μέτρων που έχει επιβάλει η πολιτεία για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αντιμέτωποι με αυτόφωρο οι υποκινητές του κινήματος κατά της μάσκας

Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους δεν φορούν μάσκα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα εγκύκλιο καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να ασκούν ποινικές διώξεις και την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για περιστατικά υποκίνησης στη μη χρήση μάσκας. Οπότε οι υποκινητές θα είναι αντιμέτωποι με αυτόφωρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ουσιαστικά πως ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή περιμένει:

όσους δημόσια ή μέσω διαδικτύου προτρέπουν στη μη χρήση μάσκας,

όσοι ωθούν μαθητές να κάνουν καταλήψεις

όσους διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες για τη μη χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, υπό το φως της πανδημίας COVID-19, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει ότι «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ».

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η προανάκριση θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας τονίζει την «ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων Πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες».

Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χρήση της μάσκας στους μαθητές, υπογραμμίζοντας: «Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι «κανόνες αποστασιοποίησης» που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση