HomeHL-9Κακοκαιρία «Ιανός»: Ο κυκλώνας κινείται νότια- Πόσο και πότε επηρεάζεται η Κρήτη

Κακοκαιρία «Ιανός»: Ο κυκλώνας κινείται νότια- Πόσο και πότε επηρεάζεται η Κρήτη

Έντονα τα φαινόμενα από το βράδυ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με τον «Ιανό» να κινείται νότια. Το μάτι του κυκλώνα απομακρύνθηκε χθες από το Ιόνιο και κινήθηκε στα δυτικά της Πελοποννήσου, με κατεύθυνση νότια και δυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου και σήμερα αναμένονται πολύ έντονα φαινόμενα, κυρίως στη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα, αλλά και την δυτική Κρήτη, όπου αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στις εξής περιοχές:

Τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας
Εύβοια
Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες
Νότιο Ιόνιο

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής όπου τα ξημερώματα άρχισε να βρέχει. Στην Κρήτη αναμένεται να είναι έντονα τα φαινόμενα από το βράδυ.

xartis-vroxi-savvato

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο στην Κρήτη

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αναμένονται στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στις δυτικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

xartis-emy-19-9

Ο Μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας για την κακοκαιρία στην Κρήτη

Για το Σάββατο, στο πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της Κρήτης με νότια κατεύθυνση, αναμένονται αρχικά το πρωί λίγες νεφώσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές πρόσκαιρης έντασης, με πιθανότητα και για καταιγίδα, κυρίως σε δυτικές περιοχές της Κρήτης, ενώ ανατολικά η εκδήλωση του καιρού θα είναι πιο ήπια. Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις θα ενισχυθούν πρόσκαιρα σε δυτικές και νότιες περιοχές των Χανίων με ένταση 4-5 (τοπικά έως και 6) Μποφόρ, ανατολικά θα διατηρηθούν Ανατολικοί με ένταση 3-4 Μποφώρ.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, μετά την αποχώρηση του Βαρομετρικού χαμηλού προς την ανατολική Μεσόγειο θα αποκατασταθεί και θα ενισχυθεί το Βόρειο ρεύμα στην Κρήτη και παράλληλα θα εισβάλει μία ψυχρότερη αέρια μάζα πάνω απο το νησί μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους βροχές σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες κατά τόπους θα έχουν κάποια ένταση, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του νησιού.

Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των Βορείων ανέμων καθώς και των καιρικών φαινομένων. Οι εντάσεις των Βορείων ανέμων δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Την Δευτέρα θα διατηρηθούν κάποιες νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης με πιθανότητα για κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και από την Τετάρτη θα επανέλθουμε σε υψηλότερες και πιο καλοκαιρινές και πάλι θερμοκρασίες και πολύ καλές θάλασσες λόγω των εξασθενημένων ανέμων.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία Ιανός

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση