HomeHL1-CultureΤέλος στις συναυλίες, συνεχίζουν να παίζουν τα θέατρα σε ανοιχτούς χώρους

Τέλος στις συναυλίες, συνεχίζουν να παίζουν τα θέατρα σε ανοιχτούς χώρους

Αντιδράσεις από τον μουσικό κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aλλάζουν και πάλι, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, τα δεδομένα για τον πολιτισμό καθώς κάποια από τα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν, πριν από λίγη ώρα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, επηρεάζουν άμεσα την διοργάνωση κάποιων, όχι όλων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, αναστέλλονται όλες οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους. Αυτό σημαίνει πως για δύο εβδομάδες δεν θα πραγματοποιηθεί καμία από τις προγραμματισμένες συναυλίες σε ανοιχτά θέατρα και γήπεδα, όπως το Ηρώδειο, η Τεχνόπολη αλλά και τα πολυάριθμα δημοτικά θέατρα ανά την Ελλάδα.

Να διευκρινίσουμε, στο σημείο αυτό, πως παρότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν έγινε ξεχωριστή αναφορά στο θέατρο και τις αντίστοιχες προγραμματισμένες παραστάσεις, αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο της αναστολής. Πράγμα που σημαίνει πως οι όλες οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε ανοιχτούς χώρους για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν τα μέτρα, με πιο πολυσυζητημένη αυτή της Μόνικας Μπελούτσι που θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα ανοιχτά θέατρα θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν με το 50% της συνολικής χωριτικότητάς τους ενώ το Ηρώδειο θα συνεχίσει να φιλοξενεί το 45%, δηλαδή 2000 άτομα.

Ο διαχωρισμός, πάντως, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των πρώτων. Πριν από λίγα λεπτά, μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει αυτή την επιλογή.

Η ανακοίνωση

Πέρα από κάθε λογική , πέρα από κάθε πολιτική , πέρα από κάθε σεβασμό στη δουλειά μας, έρχεται η κυβέρνηση με τον παραλογισμό του διαχωρισμού αποκλειστικά και μόνο του μουσικού κλάδου, να κλείσει τις επιχειρήσεις μας και να αφήσει τους εργαζόμενους στον χώρο των συναυλιών εκτός από άνεργους και άφωνους. Κινδυνεύει η διασπορά από τη μουσική και όχι από το θέατρο, που υποδέχεται το κοινό στους ίδιους χώρους με το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, με τους ίδιους ανθρώπους που κάθονται στα ίδια καθίσματα, φοράνε τις ίδιες μάσκες και κοιτάζουν την ίδια σκηνή! Επειδή έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανεκτικότητας από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να υπερασπιστούμε την ισονομία μας. Τιμάμε το θέατρο και δεν θα επιτρέψουμε στον παραλογισμό των αρμοδίων υπουργείων να μας βάλει σε διαμάχη με τους συνάδελφους θεατρικούς παραγωγούς και τους εργαζόμενους του θεάτρου, οι οποίοι πρέπει και αυτοί να εργαστούν όπως κι εμείς. Έχετε χάσει κάθε μέτρο γιατί ή θα υπάρχει ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους ή όχι. Αποφασίστε και μη μας κοροϊδεύετε.

Για τον ΠΣΔΠΕ

Η πρόεδρος

Κατερίνα Σταματάκη

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση