HomeΕΛΛΑΔΑΚακοκαιρία «Ιανός»: «Μείνετε στα σπίτια σας όταν πλησιάσει η καταιγίδα»

Κακοκαιρία «Ιανός»: «Μείνετε στα σπίτια σας όταν πλησιάσει η καταιγίδα»

Έκκληση του ερευνητή Σταύρου Σολωμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις επόμενες μέρες τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» και του ακραίου φαινομένου του Μεσογειακού Κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας απευθύνει μέσω του iefimerida.gr ο ερευνητής του Τμήματος Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Σταύρος Σολωμός.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Η φύση των φαινομένων, όπως κυκλώνες και καταιγίδες δεν επιτρέπουν την ακριβή τους πρόγνωση. Είναι απαραίτητο λοιπόν όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφύγουν τους εξωτερικούς χώρους όταν αντιληφθούν ότι πλησιάζει καταιγίδα», αναφέρει ο κ. Σολωμός σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να προετοιμασμένος για να την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων».

Κρίσιμη η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Όπως σημειώνει ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων αποτελεί την πιο καίρια παράμετρο. «Είναι σημαντικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπου υπάρχουν τόσο ισχυρές ενδείξεις από τα επιστημονικά δεδομένα, οι δήμοι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υπόλοιπος μηχανισμός να έχουν λάβει τα βασικά προστατευτικά μέτρα, όπως είναι το καθάρισμα των φρεατίων, το κόψιμο επικίνδυνων κλαδιών, τον καθαρισμό ρεμάτων κ.α. Εκεί, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο ανώδυνο θα είναι το πέρασμα του φαινομένου. Είναι καλύτερο να είμαστε τέλεια προετοιμασμένοι και τελικά να περάσει από δίπλα μας η καταιγίδα παρά να είμαστε απροετοίμαστοι και να θρηνούμε θύματα και ζημιές», σχολιάζει.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σολωμός είναι η ιδιαίτερη σημασία που έχει η δυνατότητα πρόγνωσης καταιγίδων και γενικότερα ακραίων καιρικών φαινομένων, μία ή δύο ώρες πριν από το ξέσπασμά τους. Πρόκειται για δυνατότητα που έχει μεγάλη αξία στην προστασία του πληθυσμού. «Η χρησιμότητα και η αξία των ραντάρ έγκειται, όχι στο να μπορέσει να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός, ο οποίος έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιηθεί και να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, αλλά στη δυνατότητα να γνωρίζουμε νωρίτερα, με ασφάλεια λίγων ωρών, ποιες περιοχές συγκεκριμένα θα πλήξει το φαινόμενο ώστε να αποστέλλεται το μήνυμα της ΓΓΠΠ και να βγαίνει ειδοποίηση στα μέσα ενημέρωσης για την ασφάλεια των πολιτών», τονίζει.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τον κ. Σολωμό, η κακοκαιρία  θα αρχίσει να πλήττει την χώρα από τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Αρχικά θα επηρεαστούν τα νησιά του Ν. Ιονίου (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα), καθώς και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και δυτικής Στερεάς. Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής και πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου μπορούν να φτάσουν μέχρι και 9 μποφόρ. Στη συνέχεια η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα τις επόμενες μέρες και ενδέχεται να σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Αττικής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Από τώρα ξέρουμε ότι η ανατολική Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής», καταλήγει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση