HomeHL-EconomyΣκυλακάκης: Τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου

Σκυλακάκης: Τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου

Τι ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου», σημειώνει σε δήλωσή του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα φορολογικά έσοδα έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας, που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Ανακοινώνοντας τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το οκτάμηνο ο κ Σκυλακάκης σημείωσε: «Η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή» τόνισε επίσης ο Θ. Σκυκαλάκης

Βελτίωση στα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Στο υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά τον Αύγουστο, παρατηρούν βελτίωση της εικόνας σχετικά με την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Θα περιμένουν βεβαίως να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, θα επηρεαστούν από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση (καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, επιστρεπτέα προκαταβολή κά). Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν στα ίδια επίπεδα οι προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης φέτος.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν, πάντως, την λήψη και νέων μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα λόγω των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται, όπως διευκρινίζουν, για μέτρα στήριξης τα οποία συζητούνται σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (επιστρεπτέας προκαταβολής, ενισχύσεις κά).

Αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις για το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, ενώ όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, ο στόχος για το 2021 θα είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος θα επιστρέψει στα πλεονάσματα από το 2022. Στόχος είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας να κατατεθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 εφόσον υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την πανδημία. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο βαθμός εμβολιασμού των πολιτών θα είναι η πιο σημαντική οικονομική παράμετρος του 2021.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ο ΕΦΚΑ χρηματοδοτείται επακρώς από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα απορρόφησης των κονδυλίων λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καταγράψει όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να καταμετρούνται τώρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση