HomeHL-GreeceΖάεφ: Είμαι βέβαιος ότι ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας

Ζάεφ: Είμαι βέβαιος ότι ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη χώρα του εξέφρασε σε συνεντεύξεις του ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist και θα συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα έχει μια στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ζάεφ: Ο Μητσοτάκης έδωσε μάχες για τη χώρα μου

Μιλώντας στο Euronews, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία. «Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος», σημειώνει, μεταξύ άλλων και προσθέτει ότι ο όσα έχει κάνει από όταν έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι «μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα.

 «Μου είπε η συμφωνία έγινε, έλα να κάνουμε δουλειές»

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει, παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους του εξήγησε ότι από δω και πέρα σημασία έχει η συνεργασία και η βελτίωση της ζωής των πολιτών των δύο χωρών. «Μέχρι τώρα είχα την ευκαιρία να κάνω δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπε: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες».

Ζάεφ: Θα αλλάξει το όνομα του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας

Τέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι θα αλλάξει η ονομασία του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας και υπογραμμίζει ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αλλάξει πολλά. «Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα, αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το «Βόρεια Μακεδονία». Οι δρόμοι, οι πινακίδες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάση της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μια επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα. Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία 3 ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι Ζόραν Ζάεφ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση