HomeΕΛΛΑΔΑΔένδιας: Προσχηματικές οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες

Δένδιας: Προσχηματικές οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τoυ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άποψη ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα συνέπεια και συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Κατά η διάρκεια των δηλώσεών του, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική και να αφήσει πίσω τις «πολιτικές των κανονιοφόρων», ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με τον κ. Σούκρι συζήτησαν τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας-Αιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση, όπως είπε, με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που «επιχειρεί να παραγάγει γειτονιές που στον χάρτη είναι αόρατες».

Σούκρι: Να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι η πρώτη σε μη αραβική χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός, που όπως είπε αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν προσφάτως τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι και οι δύο χώρες σέβονται τα αμοιβαία δικαιώματα τους.

Ο κ. Σούκρι, τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του απορρίπτει όλες τις ενέργειες που κλιμακώνουν και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση