HomeΚΡΗΤΗΚλειδώνει η αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς

Κλειδώνει η αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς

Τι ισχύει για τη στράτευση στα 18

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Τη σχετική εισήγηση φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις μήνες και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες ΕΣΣΟ θα ισχύσει.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί ένα διζωνικό σύστημα, το οποίο θα προβλέπει θητεία 12 μηνών για όσους υπηρετούν στη ενδοχώρα και 9 μηνών σε όσους υπηρετούν στα νησιά και στα σύνορα, ενώ το μοντέλο αυτό αναμένεται να αυξήσει την επάνδρωση των παραμεθόριων μονάδων κατά 15%.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός χθες στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν ειδικότητες που αφορούν είτε σε πτυχιούχους είτε σε φοιτητές, για παράδειγμα οι στρατιωτικοί γιατροί, οπότε τέτοιες θέσεις θα είναι δύσκολο να στελεχωθούν. Υπάρχουν εισηγήσεις που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως για την ώρα φαίνεται ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν προκρίνεται.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση