HomeHL-9Πρώτο κουδούνι: Χωρίς καθαρίστριες και με πολλά κενά εκπαιδευτικών

Πρώτο κουδούνι: Χωρίς καθαρίστριες και με πολλά κενά εκπαιδευτικών

Ανέτοιμο το υπουργείο Παιδείας στην έναρξη της χρονιάς, λένε οι εκπαιδευτικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο κουδούνι «χτύπησε» και στα σχολεία όλης της Κρήτης, με τους εκπαιδευτικούς να υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες για την έναρξη της φετινής χρονιάς.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί στο cretapost μόνο εκείνοι ήταν έτοιμοι για την υποδοχή των μαθητών, αντίθετα με το υπουργείο Παιδείας που ήταν παντελώς ανέτοιμο.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους μαθητές στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν έτοιμο – κατά τη δική μας εκτίμηση – ν’ ανοίξει τα σχολεία κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες του κορωνοϊού», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης.

«Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε βάση μόνο στις μάσκες. Σε όλα τα άλλα δεν ασχολήθηκε σοβαρά αν και είχε πέντε ολόκληρους μήνες να προετοιμαστεί», προσθέτει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης.

Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις καθαρίστριες που τοποθετήθηκαν στα σχολεία του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με καταγγελία που έχει φτάσει στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάρχει περίπτωση στο Ηράκλειο μία καθαρίστρια να έχει υπό την εποπτεία της τρία (!) νηπιαγωγεία.

«Το προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Κατ’ αρχάς η κατανομή των καθαριστριών έγινε την τελευταία στιγμή, μόλις την Παρασκευή. Επίσης, έχουμε καταγγελίες που αναφέρουν πως μία καθαρίστρια έχει υπό την εποπτεία της τρία νηπιαγωγεία. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας υγειονομικής κρίσης στον καθαρισμό αυτών των σχολικών κτιρίων; Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ προφανώς και δεν μπορεί να γίνει. Είναι πρακτικά αδύνατο», επεσήμανε σχετικά στο cretapost, ο κ. Μαρκάκης.

550 περίπου τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η σχολική χρονιά ξεκινά για άλλη μία φορά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ωστόσο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ελλείψεις όπως παλαιότερα.

«Ανοίγουμε με έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό κατά 30%. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε γύρω στα 350 κενά σε όλες τις ειδικότητες που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικοτήτων. Η επόμενη φάση προσλήψεως αναπληρωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει στις 17 με 18 Σεπτεμβρίου», τόνισε σχετικά ο κ. Μακράκης ενώ παράλληλα εξήγησε την δυσκολία που έχει προκύψει εξαιτίας του κορωνοϊού: «Το ζήτημα είναι ότι αυτές τις εκπαιδευτικές ανάγκες τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε σε επίπεδο διαμοιρασμού των παιδιών. Αυτό όμως βάσει κανόνων και μέτρων για τον κορωνοϊό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Άρα υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα σε πρώτη φάση».

Την ίδια ώρα σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν περίπου 200 κενά στο νομό Ηρακλείου.

«Μας ζήτησαν να δώσουμε εκ νέου τα κενά που υπάρχουν για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο. Τουλάχιστον 200 κενά θα βγουν για όλο το νομό. Τα κενά σε άλλη χρονιά θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε, δεν θα υπήρχε κάποιο τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο, τηρουμένων των  αναλογιών αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία κατάσταση τραγελαφική», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης ενώ παράλληλα τόνισε πως θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα κενά εξαιτίας των ειδικών αδειών ειδικού σκοπού.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως από σήμερα πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν σοβαρότατα προβλήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πώς θα αντικατασταθούν. Μιλάμε δηλαδή για 200 κενά χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν άδεια ειδικού σκοπού», τόνισε σχετικά ο κ. Ρηγάκης.

Στον… αέρα η δίχρονη εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, στον… αέρα βρίσκεται και η δίχρονη εκπαίδευση στο Ηράκλειο καθώς πολλά παραρτήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

«Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης. Αυτή βρίσκεται στον.. αέρα ακόμα. Πολλά παραρτήματα για τα προνήπια δεν θα λειτουργήσουν. Δυστυχώς πάμε σ’ ένα προβληματικό άνοιγμα επί της αρχής τόσο στο ζήτημα που αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια και στο ζήτημα των ελλείψεων του προσωπικού και στο ζήτημα που αφορά πώς θα λειτουργήσει σε επίπεδο Ηρακλείου η προσχολική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση