HomeHL-9Σχολεία: Αγιασμός εν μέσω… κορωνοϊού – Με μάσκες η νέα σχολική χρονιά

Σχολεία: Αγιασμός εν μέσω… κορωνοϊού – Με μάσκες η νέα σχολική χρονιά

Οργισμένες επιστολές από γονείς που αντιδρούν στο μέτρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν μέσω… κορωνοϊού ανοίγουν σήμερα και οι σχολικές μονάδες της Κρήτης. Στις 8.15 αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία σηματοδοτώντας την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.

Η υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει επιβάλλει κάποιες οδηγίες για το εναρκτήριο λάκτισμα των σχολείων.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας, σχολαστική καθαριότητα αλλά και ο συνεχής αερισμός των αιθουσών είναι τρία από τα βασικότερα μέτρα που έχει λάβει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων το υπουργείο Παιδείας.

Ήδη τα σχολεία της Κρήτης έχουν εξοπλιστεί με μάσκες, αντισηπτικά ενώ στα δημοτικά και νηπιαγωγεία έχουν φτάσει και τα παγουρίνο.

«Με τα απαραίτητα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά. Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις. Τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με μάσκες, παγουρίνο και αντισηπτικά ενώ υπάρχει και έξτρα υλικό που έχει αγοραστεί από τις Σχολικές Επιτροπές», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα σχολεία της Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά εκτός από κάποια συγκροτήματα στα οποία είτε πραγματοποιούνται εργασίες, είτε δεν έχει ακόμα φτάσει ο εξοπλισμός επίπλων (κυρίως νηπιαγωγείων).

«Όλα τα σχολεία στο νομό Ηρακλείου και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Εξαίρεση αποτελούν κάποια σχολεία στο κέντρο της πόλης που λόγω του ότι δεν έχουν παραλάβει κάποια έπιπλα θα λειτουργήσουν με τρεις μέρες καθυστέρηση μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης ο οποίος παράλληλα επεσήμανε για τη νέα σχολική χρονιά πως «αν εξαιρέσουμε τις ειδικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού θεωρώ ότι θα ξεκινήσει ομαλά».

Οργισμένες επιστολές από γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας στα παιδιά

Έντονη είναι η ανησυχία που κυριαρχεί στην εκπαιδευτική κοινότητα εξαιτίας των επιστολών που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες σε κάποιους διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων από οργισμένους γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεχθεί οι διευθυντές κάποια mail από τους λεγόμενους αρνητές της μάσκας. Πρόκειται για ένα τυποποιημένο μήνυμα που αναφέρει ότι δεν δέχονται την χρήση μάσκας στα παιδιά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγίες που έχουν δοθεί – επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό – είναι πολύ συγκεκριμένες.

Κατ’ αρχάς να ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων γιατί ως θεσμικό όργανο μπορεί να προλάβει κάποια γεγονότα. Στη συνέχεια να αξιολογούνται τα mail και οι επιστολές ανάλογα με τη σοβαρότητα των καταγγελιών.

Αν τώρα πρόκειται για κάτι σοβαρό έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία ώστε να λάβει τα μέτρα της. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μπελαδάκης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, κατέστησε σαφές πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τονίζοντας πως το σχολείο και οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε κοινό παρανομαστή.

«Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλα τα παιδιά. Εμείς έχουμε λάβει τα μέτρα που πρέπει ωστόσο θα πρέπει και οι γονείς να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν για την ασφάλεια των σχολείων.

Σχολείο και γονείς πρέπει να είμαστε σε κοινό παρανομαστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτσωνάκης.

Για ξεκάθαρες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Γιάννης Καραγιαννίδης ενώ αναφέρθηκε και στην οδηγία που έχουν οι καθηγητές να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις με πειθώ, λογική και ψυχραιμία.

«Οι οδηγίες που υπάρχουν από το υπουργείο Παιδείας είναι ξεκάθαρες και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Κανένα παιδί δεν μπορεί να εισέλθει στο σχολείο χωρίς μάσκα. Οι διευθυντές μας είναι ενημερωμένοι κι έχουν την οδηγία να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα, με τη λογική και την πειθώ την όποια άρνηση χρήσης μάσκας από παιδιά.

Πιστεύω ότι οι γονείς θα καταλάβουν ότι το καλύτερο για τα παιδιά τους είναι με ηρεμία να λυθούν τα όποια προβλήματα και να τοποθετηθεί ο καθένας με την λογική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης.

Φόβοι για αναταραχή στις σχολικές μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους φοβούνται την πιθανότητα αναταραχής σε κάποιες σχολικές μονάδες.

«Υπάρχει μία έντονη ανησυχία από γονείς για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Αρκετοί αντιδρούν στη χρήση μάσκας κι εδώ εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μία αναταραχή στις σχολικές μονάδες με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουμε. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και μας προβληματίζει.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα μέτρα των επιστημόνων και του υπουργείου Παιδείας που λέει κανένα παιδί στο σχολείο χωρίς μάσκα. Αυτό θα ζητήσουμε να κάνουν όλα τα παιδιά μαζί με τους γονείς που θα έρθουν στο σχολείο», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης.

Για ευθείες απειλές ακόμα και κατά πρόσωπο από τους λεγόμενους αρνητές της μάσκας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης.

«Έχουν υπάρξει ανοιχτές απειλές κατά πρόσωπο σε εκπαιδευτικούς λέγοντας κυρίως να μην τολμήσουν να μην βάλουν το παιδί στο σχολείο που δεν φοράει μάσκα. Εμείς όμως ως εκπαιδευτικοί έχουμε την εντολή να μην δεχθούμε παιδί χωρίς μάσκα στο σχολείο», τόνισε σχετικά ο κ. Ρηγάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση