HomeΕΛΛΑΔΑΕπιστολή του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για την Τουρκία

Επιστολή του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για την Τουρκία

Τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Η τουρκική παραβατικότητα απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, τονίζει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις παράνομες και προκλητικές πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία παρουσίασε ο Antenna.

Η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα ήθελα να επισημάνω στα Ηνωμένα Έθνη τα ακόλουθα γεγονότα που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία, έχει εμπλακεί σε μια σειρά παράνομων και προκλητικών πράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά την υπογραφή στις 27 Νοεμβρίου 2019, του παράνομου Μνημονίου για τα θαλασσια σύνορα με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Από τις 21 Ιουλίου 2020, έχουμε δει μια μεγάλη κλιμάκωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών και ρητορικής που αποτελούν μια ανοιχτή και άνευ προηγουμένου απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρέπει να τονιστεί ότι, στον πυρήνα των παραπάνω πράξεων, βρίσκεται η πρόθεση της Τουρκίας να στερήσει στην Ελλάδα τα εύλογα και νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών πέραν των έξι ναυτικών μιλίων χωρικής θάλασσας, κατά κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του διεθνές δικαίου της θάλασσας και της διεθνούς νομολογίας».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα «η Ελλάδα έχει δείξει την ετοιμότητά της να επιλύσει τη διαφωνία της με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση