HomeΕΛΛΑΔΑΤι είπε ο Τζανακόπουλος για τη Μόρια

Τι είπε ο Τζανακόπουλος για τη Μόρια

Αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, τα γεγονότα στη Μόρια θα είναι η αρχή μιας αλυσίδας εκρήξεων σε όλη τη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στην Μόρια είναι η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η συνθήκη απόλυτης κρίσης και ανθρωπιστικής καταστροφής αφορά τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο καμένο πλέον ΚΥΤ της Μόριας, όσο και τους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης. «Πρόκειται για εικόνα ντροπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τζανακόπουλος: Αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης

«Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης, και είναι η αναπόφευκτη συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Ακολουθώντας την κυρίαρχη γραμμή της Ευρώπης αποφάσισε να μετατρέψει τη χώρα και τα νησιά σε ασπίδα της Ευρώπης», υποστήριξε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑκαι πρόσθεσε ότι εδώ και 14 μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση φωνάζει ότι η επιλογή εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. «Τον Ιούλιο του 2019 η Μόρια φιλοξενούσε 5.500 ανθρώπους. Φτάσαμε το σημείο πριν λίγους μήνες στον ίδιο χώρο να βρίσκονται στοιβαγμένοι 25.000 άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε ο ίδιος, με δική του επιλογή, την αποσυμφόρηση των νησιών και την πολιτική που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση -την πολιτική των μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι κρατούνται στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρχε η νομική δυνατότητα να έχουν ήδη φύγει ή να συνεχίσουν να φεύγουν. «Η κυβέρνηση της ΝΔ τους κρατά εδώ. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της πολιτικής της αποσυμφόρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τζανακόπουλος: Αμεση ανάγκη να αποσυμφορηθεί το νησί

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

Πρώτον, είναι ανάγκη να αποσυμφορηθεί το νησί, αλλά και τα άλλα νησιά με βάση τα υπάρχοντα πρωτόκολλα.

Δεύτερον, να κατατεθεί άμεσα την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη το αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων. Και οι χώρες της Ευρώπης να αποδεχθούν την αναλογική κατανομή των προσφύγων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

«Αν η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αντιστραφεί, τα γεγονότα στη Μόρια δεν θα είναι το τελευταίο κρούσμα, αλλά η αρχή μιας αλυσίδας εκρήξεων που θα δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στη χώρα. Οι αιτίες αυτής της πολιτικής σχετίζονται με την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να κάνει τα χατίρια ακραίων ομάδων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι αυτό θεωρεί ότι του προσδίδει πολιτικές δυνατότητες. Πρόκειται για επιλογή αδιέξοδη», κατέληξε

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τους αποτελούμενο από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Ψυχογιό, και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη βρέθηκε χθες και σήμερα στη Λέσβο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο νησί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτέλη, την τοπική ηγεσία της πυροσβεστικής και του λιμενικού, την περιφερειακή Αρχή, τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρίου την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έκανε αυτοψία στις περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί οι πρόσφυγες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση