HomeHL-PsilaΜυστήριο σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ: Ηλικιωμένος πύθωνας γέννησε αυγά

Μυστήριο σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ: Ηλικιωμένος πύθωνας γέννησε αυγά

Σύμφωνα με τον Guardian, το θηλυκό φίδι - το οποίο είναι γνωστό μόνο ως 361003 – είχε γεννήσει αυγά που μπορεί να είχαν συλληφθεί με το αρσενικό το 1990 γιατί εκείνη την εποχή, τα φίδια τοποθετήθηκαν σε κουβά μαζί ενώ τα κλουβιά τους καθαρίζονταν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ειδικοί σε έναν ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας πύθωνας 62 ετών γέννησε επτά αυγά παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κοντά σε έναν αρσενικό πύθωνα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Τρία από τα αυγά στο ζωολογικό κήπο του Σαιντ Λούις παραμένουν σε επωαστήρα, δύο χρησιμοποιήθηκαν για γενετική δειγματοληψία και τα φίδια στα άλλα δύο αυγά δεν επέζησαν, ανέφερε το St Louis Post-Dispatch. Τα αυγά γεννήθηκαν στις 23 Ιουλίου και πρέπει να εκκολαφθούν σε περίπου ένα μήνα.

Ο Mark Wanner, διευθυντής ερπετολογίας στο ζωολογικό κήπο στο Μιζούρι, δήλωσε ότι ήταν ασυνήθιστο αν και όχι σπάνιο για τους πύθωνες μπάλα (σ.σ. πύθωνες που πήραν το συγκεκριμένο όνομα γιατί κουλουριάζουν σαν μπάλα όταν φοβούνται ή στρεσάρονται) να αναπαράγονται χωρίς να έρθουν σε επαφή. Τα φίδια αποθηκεύουν επίσης μερικές φορές σπέρμα για να γονιμοποιηθούν αργότερα.

Η γενετική δειγματοληψία θα δείξει εάν τα αυγά αναπαράχθηκαν σεξουαλικά ή ασεξουαλικά, κάτι που ονομάζεται προαιρετική παρθενογένεση.

Στο ερπετάριο του ζωολογικού κήπου, ο μόνος άλλος πύθωνας είναι ένα αρσενικό ηλικίας περίπου 31 ετών. Και τα δύο φίδια δεν εκτίθενται στο κοινό.

Σύμφωνα με τον Guardian, το θηλυκό φίδι – το οποίο είναι γνωστό μόνο ως 361003 – είχε γεννήσει αυγά που μπορεί να είχαν συλληφθεί με το αρσενικό το 1990 γιατί εκείνη την εποχή, τα φίδια τοποθετήθηκαν σε κουβά μαζί ενώ τα κλουβιά τους καθαρίζονταν.

Σύμφωνα πάντως με τον Wanner, πρόκειται για μία ασυνήθιστη περίπτωση και για τον λόγο ότι οι πύθωνες συνήθως σταματούν να γεννούν αυγά πολύ πριν φτάσουν τα 60 χρόνια.

«Θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο (σ.σ. σε ηλικία) φίδι που γνωρίζουμε στην ιστορία» που έχει γεννήσει αυγά, είπε ο Wanner, σημειώνοντας ότι πρόκειται επίσης για το γηραιότερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ σε ζωολογικό κήπο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φίδι έδωσε στον ζωολογικό κήπο ένας ιδιώτης το 1961.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση