HomeΕΛΛΑΔΑΚρας τεστ στην κρουαζιέρα ξεκινά από το Ηράκλειο

Κρας τεστ στην κρουαζιέρα ξεκινά από το Ηράκλειο

Tο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» αρχίζει 7ήμερες κρουαζιέρες ξεκινώντας από το Ηράκλειο και έχοντας στο πρόγραμμα Πειραιά και Κέρκυρα. Τα μέτρα κατά της Covid-19.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο crash test επί ελληνικού εδάφους για την κρουαζιέρα ξεκινά την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης από την TUI Cruises, ενώ δειλά-δειλά και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας ανακοινώνουν προγράμματα στην Ανατολική Μεσόγειο που συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα.

Η γερμανική Τui Cruises φέρνει στην Κρήτη το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, (σήμερα αναμένεται να δέσει στο λιμάνι) για να πραγματοποιεί 7ημερες κρουαζιέρες ξεκινώντας από το Ηράκλειο και έχοντας στο πρόγραμμα τον Πειραιά και την Κέρκυρα.

Θα είναι η πρώτη κρουαζιέρα μετά από έξι μήνες παύσης των δραστηριοτήτων του κλάδου στη χώρα μας λόγω της πανδημίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δοκιμασθούν στην πράξη όλα τα συστήματα ασφαλείας.

Θετική έκβαση θα δώσει ένα «αέρα» στον κλάδο ενώ ενδεχόμενα προβλήματα θα ενισχύσει τις τάσεις «αποκλεισμού» του από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Η προηγούμενη απόπειρα, που αναβλήθηκε τελικά για τις 26 Σεπτεμβρίου ήταν της MSC Cruises, η οποία είχε ανακοινώσει κρουαζιέρες τον Αύγουστο, από Ιταλία με το MSC Magnifica που θα έπιανε και ελληνικά λιμάνια.

Όμως η απόφαση των ιταλικών αρχών να αυστηροποιήσουν τα μέτρα ελέγχου για τους πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα κατά την επιστροφή τους στην Ιταλία, και παρά το ότι είχαν εξαιρεθεί οι επιβάτες του πλοίου, οδήγησαν πολλούς ενδιαφερόμενους να ακυρώσουν την συμμετοχή τους με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναβάλλει την κρουαζιέρα για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση της Tui Cruises να επιλέξει το Λιμάνι του Ηρακλείου για την έναρξη της πρώτης κρουαζιέρας στην Ανατολική μεσόγειο με μεγάλους μεγέθους πλοίο (ορισμένες κροατικές και άλλες εταιρείες πραγματοποιούν κρουαζιέρες στις Δαλματικές ακτές με μικρά πλοία χωρητικότητας μέχρι 200 ατόμων) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης «στην Διοίκηση και στα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., που άοκνα εδώ και αρκετές εβδομάδες έδωσαν την μάχη προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρώτο homeport για την ελληνική κρουαζιέρα σε καιρό πανδημίας», αναφέρει ο ΟΛΗ.

«H επιβράβευση του Ηρακλείου από τον γερμανικό κολοσσό, καθιστά το Ηράκλειο προπομπό, προκειμένου και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας μικρές και μεγάλες, να κάνουν μία αντίστοιχη στρατηγική επιλογή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδώσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τους επιβάτες και τα κρουαζιερόπλοια στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών, ωστόσο σε κάθε περίπτωση όπως έδειξε και η μέχρι τώρα εμπειρία η πραγματοποίηση μιας κρουαζιέρας εμπεριέχει και ένα ρίσκο.

Πάντως οι επιβάτες του πλοίου, θα έρθουν στο Ηράκλειο με charter πτήσεις από την Γερμανία και οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί βάσει των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος μεταδοτικού νοσήματος Covid 19, τόσο του Λιμένος όσο και του πλοίου, θα ακολουθούν αυστηρά τις υγειονομικές απαιτήσεις όπως ορίζονται από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βάσει των μέχρι τώρα κρατήσεων, αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου 600 επιβάτες, σε ένα πλοίο χωρητικότητας 2.534 επιβατών, ενώ βάσει πρωτοκόλλων το ανώτερο όριο αυτών θα είναι 1.520 άτομα.
Σύμφωνα με την Mαρία Δεληγιάννη εκπρόσωπο της Cruise Lines International Association (CLIA) Europe στη χώρα μας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι επιβάτες θα έχουν μαζί τους αρνητικά τεστ κορονοϊού, ενώ δειγματοληπτικά τεστ θα πραγματοποιηθούν και κατά την επιβίβαση στο πλοίο, σύμφωνα με την ίδια.

Ωστόσο δεν λείπει και ο προβληματισμός από άλλους παράγοντες της κρουαζιέρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) σε ανακοίνωση της είχε επισημάνει ότι «τα γεγονότα και οι δυσάρεστες εξελίξεις στη νέα έξαρση της πανδημίας, θα πρέπει να μας κάνουν προσεχτικούς σε σχεδιασμούς δρομολογίων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, έτσι ώστε, να μην οδηγηθούμε σε ενέργειες που μπορεί να αποδειχτούν πρόωρες και όχι καλά μελετημένες, με δυσάρεστα αποτελέσματα και κόστος στη συνέχεια με την δραστηριότητα του κλάδου όπου καταρτίζονται τα προγράμματα για τα προσεχή έτη».

Από την πλευρά του ο ΟΛΗ τονίζει ότι «για όλους εμάς στο λιμάνι Ηρακλείου, ο ελλιμενισμός του Mein Schiff 6 από  Παρασκευή 11/9/2020, αποτελεί παράλληλα την μέγιστη πιστοποίηση και διάκριση για τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία με συνέπεια προετοιμάστηκαν και εφαρμόστηκαν, ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να αποτελεί στην πράξη το πρώτο και ταυτόχρονα ασφαλέστερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα».

Τέλος να σημειωθεί ότι και η Costa Cruises ανακοίνωσε ότι ξεκινά κρουαζιέρες στην Ανατολική μεσόγειο από τις 10 Οκτωβρίου με το χωρητικότητας 2.260 επιβατών «Costa Deliziosa».

Η πρώτη κρουαζιέρα ξεκινά από Βενετία συνεχίζει με Σπλίτ, Κότορ, Κατάκωλο, Αθήνα, Μπάρι, Βενετία. Ένα δεύτερο πλοίο της ίδιας εταιρείας το χωρητικότητας 3.724 επιβατών, το Costa Diadema, θα «πιάνει» Ελλάδα από τον Νοέμβριο.

Πρόκειται βέβαια για εξαγγελθέντα προγράμματα που μένει να φανεί στην πράξη αν θα υλοποιηθούν

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση