HomeHL-9Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά τα 372 κρούσματα -Nέα μέτρα στο τραπέζι

Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά τα 372 κρούσματα -Nέα μέτρα στο τραπέζι

9 κρούσματα στην Κρήτη-301 οι νεκροί-Κατέληξε 89χρονος στο Παπαγεωργίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα προκάλεσε νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Τα 372 αποτέλεσε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που κατεγράφησαν περισσότερα από 300 κρούσματα σε 24 ώρες.Τα μισά περίπου από αυτά βεβαίως, προέρχονται από τρεις γνωστές συρροές κρουσμάτων. Συνολικά 164 κρούσματα αφορούν το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ένα άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ενώ αρκετά (20) αφορούν συρροές προηγούμενων ημερών.

Σκέψεις για νέα μέτρα -Αναμένονται αποφάσεις στην σημερινή σύσκεψη
Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό έχει φέρει έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές που αναμένεται στην σημερινή σύσκεψη να ρίξουν νέες προτάσεις για μέτρα. Ηδη, εξαιτίας των κρουσμάτων στο εργοστάσιο των Γιαννιτσών, αποφασίστηκαν τοπικά lockdown στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι της κονσερβοποιίας, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ηδη υπάρχουν σκέψεις για νέο περιορισμό ατόμων σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην Αττική, ενώ «παίζει» και το σενάριο της αυστηρής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Σε συνδυασμό με τις συρροές κρουσμάτων που υπάρχουν σε πολλές δομές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και το γεγονός ότι στην Αττική συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλα νούμερα τα κρούσματα, είναι αναπόφευκτο, όπως όλα δείχνουν, να εισηγηθεί η ειδική επιτροπή νέα μέτρα. Το υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των τεσσάρων Νομών της Μακεδονίας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας δρομολόγησε επιπλέον ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία, που, μαζί με την Αττική, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας.

Αναστολή στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, τοπικό lockdown σε 4 Νομούς

Οπως είναι φυσικό, τα κρούσματα στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, έφεραν έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Μετά τα 119 κρούσματα που ανακοινώθηκαν (συνολικά 160 από τις προηγούμενες ημέρες) έφεραν την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό προέρχονται από τέσσερις διαφορετικούς Νομούς και ο κίνδυνος διασποράς τα τελευταία 24ωρα, είναι πολύ μεγάλος. Η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου θα έχει ισχύ ως το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ηδη ανακοινώθηκαν τοπικά lockdown στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, με εντολή Χαρδαλιά. Σύμφωνα με τα μέτρα που αποφάσισε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα, που θα έχουν ισχύ από σήμερα ως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί, είναι τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

34 κρούσματα σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Συρροή κρουσμάτων ωστόσο υπήρξε και σε ένα ακόμη εργοστάσιο, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Συνολικά 34 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, σε μία ακόμη περίπτωση μαζικών κρουσμάτων που προκαλεί ανησυχία. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το κλείσιμο του β’ ορόφου και να ξεκινήσει διαδικασία δειγματοληψίας σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

 

Στους 301 οι νεκροί
Εν τω μεταξύ, έσπασε το φράγμα των 300 θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας με τον 301ο να σημειώνεται το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, 89χρονος άνδρας έχασε τη μάχη για τη ζωή, ενώ σημειώνεται πως έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 372 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2.324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους (σσ: έγιναν 298 αργότερα) συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση