HomeΚΡΗΤΗΠορεία αλληλεγγύης για την κατάληψη Roza Nera σε Ηράκλειο και Χανιά

Πορεία αλληλεγγύης για την κατάληψη Roza Nera σε Ηράκλειο και Χανιά

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πορεία αλληλεγγύης  για την κατάληψη Roza Nera πραγματοποιείται σε Ηράκλειο και Χανιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα.

Η πορεία στο Ηράκλειο θα γίνει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα Λιοντάρια ενώ η πορεία στα Χανιά θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.

Αναλυτικά το ανοιχτό κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου:

Όλοι και όλες στις πορείες αλληλεγγύης

στο Ηράκλειο την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 18.00 στα Λιοντάρια

και στα Χανιά το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 12.00 στην  Πλατεία Αγοράς

Τις πρώτες πρωνικές ώρες του περασμένου Σαββάτου οι δυνάμεις καταστολής εκκένωσαν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μια ιστορική κατάληψη με σημαντική συμβολή στο τοπικό και στο ευρύτερο ταξικό και κοινωνικό κίνημα. Η αστυνομία συνέλαβε 16 αγωνιστές/νίστριες, που μέσα σ’ αυτούς οι 5 είναι μετανάστες.

Σε μία πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και δοκιμάζεται από τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η τελευταία αποφάσισε να διορθώσει μια από τις «ανορθογραφίες» των Χανίων και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τον πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή Διγαλάκη: να εκκενώσει την κατάληψη της Rosa Nera και να την παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα μετατρέποντας το κτίριο σε ξενοδοχείο.

Η εκκένωση είναι άμεση συνέχεια του κρεσέντο αυταρχικότητας ενάντια σε χώρους του κινήματος: 16/8 εισβολή στην Terra Incognita, 23/8 Εισβολή και συλλήψεις με αφορμή τις επισκευές στο νεοκλασικό που στεγάζει την κατάληψη Libertatia , 3/9 επιχείρηση σκούπα στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ακολουθήθηκε η πεπατημένη όλων των προηγούμενων εκκενώσεων που υλοποιήθηκαν τόσο από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανύποπτο χρόνο, τεράστιες μάζες δυνάμεων καταστολής ξεχύνονται στους δρόμους, διακόπτουν την κυκλοφορία και δεν επιτρέπουν σε κανέναν και καμία τη διέλευση. Η εικόνα με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, να λυμαίνονται την Παλιά Πόλη των Χανίων είναι μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας.

Η Rosa Nera δεν είναι απλά μία κατάληψη στέγης. Αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων. Αποτελεί μια ρωγμή στην κανονικότητα της τουριστικής βαρβαρότητας που αναπτύσσεται στα Χανιά και ένα χώρο ελεύθερο, όπου πέραν των πολιτικών διεργασιών που γίνονται στο εσωτερικό του, δίνει το έναυσμα για επανοικειοποίηση της τουριστικής χαβούζας που έχει μετατραπεί το Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τους πληττόμενους και τις πληττόμενες.

H εκκένωση της Rosa Nera είναι μέρος μιας συνολικής και μεθοδευμένης επίθεσης. Η κυβέρνηση, τα αφεντικά και οι κρατικοί μηχανισμοί με όλες τις δυνάμεις που κατέχουν απαξιώνουν τους χώρους που συναντιούνται οι από κάτω για να απαντήσουν από κοινού στα συλλογικά τους προβλήματα. Κατάργησαν το άσυλο, περιόρισαν το δικαίωμα στην απεργία, εκκένωσαν νωρίτερα με σχέδιο και άλλες καταλήψεις, συνέλαβαν αγωνιστές του κινήματος και πέρασαν τον νόμο για τις διαδηλώσεις διαλύοντας πορείες. Χτυπούν τους όρους με τους οποίους το κίνημα αυτοοργανώνει τις αντιστάσεις του.

Συγκεκριμένα στα Χανιά, η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης εντείνει τη συνεχιζόμενη τουριστικοποιηση της πόλης. Μια τουριστικοποίηση που δεν ανέχεται οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν της τουριστικής να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της, που απομακρύνει από τον πυρήνα της τους μόνιμους κάτοικους, που διαμορφώνει τη πόλη σε μια τουριστική χαβούζα παροχής υπηρεσιών χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς δημιουργία και αντίσταση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στο τσάκισμα οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Ό,τι χτίζεται και υπάρχει από τους καταπιεσμένους και την εργατική τάξη για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες και ανησυχίες και διαμορφώνει συλλογικές και συντροφικές σχέσεις, όταν δεν απαξιώνεται επειδή δεν μετριέται σε κέρδος και τιμή, πρέπει να καταστέλλεται! Η τιμή των από πάνω είναι το χρήμα, η δική μας “τιμή” είναι ο πλούτος των αγώνων μας, της αλληλεγγύης μας, της συντροφικότητας μας. Προσπαθούν να προλάβουν από τώρα τις κοινωνικές εκρήξεις του μέλλοντος, διαλύοντας τις μορφές και τις δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη της Rosa Nera είναι αυτονόητη. Όπως και η στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν καλεστεί. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στα πλαίσια γενικότερης αντίστασης απέναντι σε όσους μας αμαυρώνουν τη ζωή. Στους μπράβους, στους ξενοδόχους, στους ακροδεξιούς, σε όλο το συρφετό που έχει μαζευτεί στη πόλη των Χανίων -και όχι μόνο- και κανιβαλίζει τις σάρκες μας. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το χώρο της κατάληψης.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος της πόλης ήταν εκκωφαντικά από την πρώτη στιγμή. Τη μέρα της εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες με μεγάλη μαζικότητα στο κέντρο των Χανίων και μία συνέλευση για την οργάνωση και τον συντονισμό της αντίστασης. Δε σταματάμε εδώ.

Καλούμε τον κόσμο της Κρήτης να υπερασπιστεί τη Rosa Nera και κάθε ελεύθερο και αγωνιστικό χώρο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση