HomeΚΡΗΤΗ“Πράσινο φως” από το υπουργείο στην ανάπλαση του λιμανιού Κολυμβαρίου

“Πράσινο φως” από το υπουργείο στην ανάπλαση του λιμανιού Κολυμβαρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την συνεδρίαση της χθες Πέμπτη 3-7-2014 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Λιμένας Κολυμβαρίου – Β’ φάση (ολοκλήρωση του Λιμένα και προστασία της παρακείμενης ακτής)».

Στη συνεδρίαση της Ε.Σ.Α.Λ. στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραστάθηκαν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου κα. Αρτεμησία Σκουμπάκη και η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πλατανιά κα. Άννα Κακαβελάκη, οι οποίοι υποστήριξαν και ανέπτυξαν αναλυτικά την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα κατασκευής του συνόλου των έργων που προβλέπει η μελέτη, προκειμένου και το λιμάνι να καταστεί λειτουργικό για τους αλιείς και  η παρακείμενη ακτή να προστατευθεί από το φαινόμενο της διάβρωσης.

Μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού στις 1-4-2014, στην οποία επίσης είχε παρασταθεί ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κώστας Μπροκαλάκης προκειμένου να υποστηρίξει τις απόψεις του Λιμενικού Ταμείου, η χθεσινή θετική απόφαση της Ε.Σ.Α.Λ. αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα μέχρι την τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου από το ΥΠΕΚΑ, καθώς πλέον απομένουν μόνο οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου, λιμενικά έργα στην εσωτερική λιμενολεκάνη, αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χερσαίου χώρου του Λιμένα, υπόστεγο-αποθήκες για τους χρήστες, χώρους υγιεινής WC, δίκτυα παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμού, δίκτυο παροχών νερού, δίκτυο πυρόσβεσης στο χερσαίο χώρο του λιμένα, ενίσχυση θωράκισης του προσήνεμου μώλου με φυσικούς ογκολίθους και ως συνοδό έργο τρείς κυματοθραύστες με φυσικούς ογκολίθους για την προστασία της παρακείμενης ακτής από την διάβρωση. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται στο ποσό των 7.000.000 €.

Πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι η μελέτη εγκρίθηκε από την Ε.Σ.Α.Λ. στο σύνολό της, κάτι για το οποίο επέμειναν προς την Επιτροπή τόσο ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Μπροκαλάκης όσο και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης και το οποίο τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτό από αυτήν, δηλαδή εγκρίθηκαν και τα έργα βελτίωσης του λιμένα στο σύνολό τους (επέκταση προσήνεμου μώλου, εσωτερικά λιμενικά έργα, αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χερσαίου χώρου, δίκτυα κλπ.), αλλά και το έργο της κατασκευής των τριών κυματοθραυστών με φυσικούς ογκολίθους για την προστασία της παρακείμενης ακτής από την διάβρωση, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή.

zarpa.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση