HomeHL-9Φωτιά στη Μόρια: Η επόμενη ημέρα της καταστροφής – Το σχέδιο για τους μετανάστες

Φωτιά στη Μόρια: Η επόμενη ημέρα της καταστροφής – Το σχέδιο για τους μετανάστες

Το βράδυ της Τετάρτης κάηκαν σκηνές που είχαν γλιτώσει από την κόλαση της Τρίτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ένα επιβατικό και δύο αρματαγωγά η πρώτη λύση για τους 1.000 πιο ευάλωτους μετανάστες – Έφυγαν τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά – Ψάχνουν ακόμα νοσουντες με κορωνοϊό – Στην Μυτιλήνη σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια της Τρίτης στην Μόρια που συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

Δείτε εικόνες από drone με την καταστροφή στη Μόρια

https://www.youtube.com/watch?v=dQ4T139f_ak&ab_channel=ProtoThema

Δείτε εικόνες από τον πανικό μετά τη φωτιά το βράδυ της Τετάρτης

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=iQETQCpyQAE&ab_channel=OPEN

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες της Μόριας, όσο και για τον τοπικό πληθυσμό. Mήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω τη λύπη μου για τα γεγονότα. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Οι πλέον ευάλωτοι από τους μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1000 άτομα, διανυκτέρευσαν ήδη σε πλοίο. Δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του κέντρου. Για τους υπόλοιπους ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή.

Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Παράλληλα, εστάλησαν στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, η οποία έκαψε μεγάλο μέρος του κέντρου μεταναστών, ξέσπασε και δεύτερη, ενώ οι αρμόδιες αρχές θεωρούν δεδομένο ότι η πυρκαγιά προέκυψε από εμπρησμό, αν και επίσημα αναμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλείοντας και την περίπτωση έμμεσης εμπλοκής ξένων υπηρεσιών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική, καθώς ανάμεσα σ’ αυτούς που εγκατέλειψαν τη Μόρια είναι και τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία και αναμείχθηκαν με το πλήθος. Οκτώ από αυτά έχουν εντοπιστεί. Να θυμίσουμε ότι η φωτιά φαίνεται να ξέσπασε μετά από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους μετανάστες που ζούσαν στο κέντρο.

Οι πρόσφατοι έλεγχοι αποκάλυψαν τελικά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταναστών, οι οποίοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να διαταχτεί καραντίνα εντός του Κέντρου. Συγκεκριμένα, οι φορείς και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους κλήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι ταραχές και η φωτιά. Μία μεγάλη ομάδα μεταναστών νεαρής ηλικίας επιτέθηκε κατά των λίγων αστυνομικών που φυλάνε το κέντρο, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να γενικευτούν.

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την άφιξή του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και εξέφρασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω μίας ανάρτησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μέσα για να στηρίξει το έργο των ελληνικών αρχών στη Μόρια και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους.

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Είχε προηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, ανέφερε σε συνεντεύξεις του ότι εξετάζεται και το σενάριο εξωγενούς παράγοντα στην πρόκληση της φωτιάς και για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ, ο διοικητής της οποίας ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως η κατάσταση αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Όταν πάντως τα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά και να σώσουν το κέντρο, ομάδα νεαρών εξεγερμένων έστησαν οδοφράγματα και πετούσαν πέτρες στους πυροσβέστες, βρίζοντας χυδαία την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν τα πυροσβεστικά οχήματα να μην μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο της πυρκαγιάς και να επέλθει η καταστροφή.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση