HomeΕΛΛΑΔΑΚωστής Χατζηδάκης: Πάνω από 70 επενδυτικά σχέδια για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Κωστής Χατζηδάκης: Πάνω από 70 επενδυτικά σχέδια για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Δεκαέξι εμβληματικές επενδύσεις παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Χρηματοδότηση με 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βροχή επενδυτικών προτάσεων από τις 9 Ιουλίου έως σήμερα δέχτηκε η αρμόδια Συντοντιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του masterplan της απολιγνιτοποίησης, υποβλήθηκαν 70 επενδυτικά σχέδια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστα Μουσουρούλη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξ αυτών ανήγγειλε 16 εμβληματικά επενδυτικά σχέδια.

Ανάμεσα στα 16 επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 Γιγαβάτ στη Δ. Μακεδονία και 0,5 Γιγαβάτ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», το φωτοβολταϊκό πάρκο των 206 Γιγαβάτ των ΕΛ.ΠΕ με τη Juwi, μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου της Solaris, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας της Eunice.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη από τις επενδύσεις στις περιοχές θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι έχει αποσταλεί πρόταση στην Ευρ. Επιτροπή για ειδικά φορολογικά κίνητρα κι αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην περιοχή.

Το σχέδιο της μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ

Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και στο τέλος του χρόνου θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρ. Επιτροπή.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση