HomeHL-9Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια

Εκκενώνονται Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και μικροί οικισμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Φέριζα στην Κερατέα, στα όρια με το Λαύριο. Ηδη έχουν εκκενωθεί δύο οικισμοί, έχουν καεί σπίτια, ενώ εστάλη και μήνυμα του «112» με εντολή εκκένωσης δύο ακόμα οικισμών, ενώ η Ανάβυσσος έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό.

Λίγο πριν τις 4 η φωτιά είχε φτάσει στη λεωφόρο Καραμανλή στα 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου, ενώ χτυπούν οι καμπάνες της περιοχής προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο. Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ κάτοικοι της περιοχής έχουν βγει στο δρόμο με λάστιχα και καταβρέχουν το σημείο, ενώ υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να προλάβουν τις φλόγες ώστε να μην φτάσουν στα σπίτια.

Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να αποχωρήσουν από το σημείο, καθώς η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη, ενώ θα πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί για να έχουν πρόσβαση τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο iefimerida.gr επιβεβαίωσε πως έχουν καεί σπίτια, ωστόσο, επειδή είναι πυκνός ο καπνός από τη φωτιά, δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει τον αριθμό, ενώ ανέφερε πως έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα και Ολυμπος.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Στην Ανάβυσσο μετέβη και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε «η φωτιά είναι σε διάφορα επίπεδα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Θα πρέπει να προσεχθούν οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα. Η περιφέρεια έχει δώσει ό,τι της έχει ζητηθεί από την πυροσβεστική. Χρειάζονται πτητικά μέσα».

Αρχικά, η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει λίγο πριν από τις 13:00 ότι έγινε προληπτική απομάκρυνση ατόμων από τον οικισμό της Φέριζας και ότι απομακρύνθηκαν 30 παιδιά από το οικοτροφείο, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση για άμεση εκκένωση του οικισμού Ολύμπου στα Καλύβια.

«Να εκκενωθεί άμεσα! Αμεσα! Ολα τα άλλα τα λέμε μετά», τόνισε ο κ. Φιλίππου, εξηγώντας ότι με μεγάφωνα ενημερώνονται οι κάτοικοι να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς η φωτιά κινείται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το μόνο καλό, πρόσθεσε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν υπάρχει δάσος στην περιοχή, αλλά η έκταση είναι χορτολιβαδική.

ÐõñêáãéÜ óôçí ÊåñáôÝá ôçí Ôñßôç 9 Óåðôåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

fwtia-keratea-4 fwtia-keratea-2

ÐõñêáãéÜ óôçí ÊåñáôÝá ôçí Ôñßôç 9 Óåðôåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÖÙÔÇÓ ÂÑÏÔÓÇÓ)
ÐõñêáãéÜ óôçí ÊåñáôÝá ôçí Ôñßôç 9 Óåðôåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές για καμένα σπίτια στον οικισμό Φέριζα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αποκλείει να υπάρχουν ζημιές σε κήπους και μάντρες σπιτιών. Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

Μήνυμα του «112» για εκκενώσεις οικισμών

112-keratea_0

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση και εντολή εκκένωσης των οικισμών Αγιος Παντελεήμονας και Αρης Σαρωνίδας εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά στο σημείο έσπευσαν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στη συνέχεια οι δυνάμεις αυξήθηκαν σε 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Σε νεότερη ενημέρωσή της η Πυροσβεστική, αναφέρει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον δήμο Σαρωνικού έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτή τη στιγμή Επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 Α/Φ και 8 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε έκταση με ξερά χόρτα στα Μέγαρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκε αμέσως και δεν εμπνέει ανησυχία.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση