HomeHL1-EconomyΛιανεμπόριο: Πότε αναμένεται η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Λιανεμπόριο: Πότε αναμένεται η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τα μέτρα που «φρέναραν» την καταστροφή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μισό τζίρο, σε σχέση με τα περσινά έσοδα, θα δουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και παρά τις αξιοθαύμαστες αντοχές, που επέδειξαν απέναντι στην πρωτοφανή κρίση, αναμένουν με αγωνία τα μέτρα στήριξης για τους επόμενους, κρίσιμους μήνες.

Η έρευνα επιπτώσεων της ΕΣΕΕ είναι αποκαλυπτική, καθώς πέρα από την καταγραφή της «βουτιάς» του κύκλου εργασιών, που θα φτάσει στο 50% σε ετήσια βάση και της εκτίμησης ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να αποκατασταθούν οι φετινές απώλειες, αποτυπώνεται μια οριακή (1,08%) αύξηση στα «λουκέτα», η οποία μάλιστα ξεκινά πριν καν μπει η αγορά σε καραντίνα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το λιανεμπόριο επιδεικνύει αντοχές, παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα στήριξης ή μάλλον κάποια από τα μέτρα στήριξης, έπιασαν τόπο. Κι αυτό αποτελεί τον οδηγό για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα πιο δημοφιλή μέτρα, ως τώρα, αποδείχθηκαν τα εξής:

  • Σχεδόν έξι στις  δέκα  επιχειρήσεις  έκαναν  χρήση  της  εμπρόθεσμης  καταβολής ασφαλιστικών  εισφορών με έκπτωση 25%. Αν λάβει κανείς υπόψιν την αντίστοιχη ανταπόκριση και στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων και δόσεων ρυθμίσεων, φαίνεται ότι η στόχευση του οικονομικού επιτελείου ήταν σωστή.
  • Υψηλή ήταν η  απήχηση  του  μέτρου  καταβολής  μειωμένου  μισθώματος  κατά  40% τους  μήνες  Μάρτιο  έως  Ιούνιο,  καθώς  επωφελήθηκαν  σχεδόν  οκτώ  στις  δέκα επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει παραταθεί ως το τέλος του μήνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση εθελοντικών μειώσεων τουλάχιστον 30% ως το τέλος του έτους
  • Σχεδόν το 62% των επιχειρήσεων- κυρίως μικρών- χρηματοδοτήθηκε μέσω Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού  (Πίνακας  10  και  Διάγραμμα  10).
  • Διπλή ανάγνωση έχουν τα ευρήματα, που αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Στην α’ φάση, το 69% δεν πήρε ούτε μισό ευρώ είτε λόγω των αυστηρών κριτηρίων είτε επειδή υπήρχε επιφύλαξη λόγω του ότι πρόκειται για δάνεια, έστω κρατικά με ευνοϊκούς όρους. Η εικόνα άλλαξε στη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου τα κριτήρια χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα ειδικά στις νησιωτικές περιοχές να καταγραφεί υπεραπορρόφηση. Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι στη γ’ φάση, που θα διατεθούν περί τα 1,2 δις ευρώ, η περίμετρος των δικαιούχων θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και σε αυτό συνηγορούν οι διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα καλύψει και επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους ή και χωρίς ταμειακή μηχανή

screenshot_20200909-001906

Το «πακέτο» αυτής της πρώτης περιόδου συμπληρώνεται με τις αναστολές πληρωμών στο Δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στους ιδιώτες (επιταγές), τα υπόλοιπα «εργαλεία» χρηματοδότησης (κυρίως το ΤΕΠΙΧ) και φυσικά τη μειωμένη προκαταβολή φόρου, ωστόσο όπως επισημαίνει η έρευνα, τα αξιοπρόσεκτα επίπεδα αντοχών του λιανεμπορίου θα πρέπει να αποδοθούν και στις υψηλές προσδοκίες για αυξημένες τουριστικές εισπράξεις στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Πλέον, από τη στιγμή που η τουριστική σεζόν δείχνει να ολοκληρώνεται άρον- άρον, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει το ενδεδειγμένο μείγμα χρηματοδοτικών «εργαλείων», έτσι ώστε το λιανεμπόριο να «βγάλει» το δύσκολο Χειμώνα και να φτάσει στην Άνοιξη των πρώτων τονωτικών «ενέσεων» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
economistas.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση