Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, που μίλησε στο iefimerida, ο καταυλισμός έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, η κατάσταση είναι τραγική. Όπως τόνισε αυτό που φοβούνται είναι «οι 12.500 άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν κορωνοϊό».

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Εικόνες καταστροφής στη Μόρια μετά τη φωτιά

Εικόνες από την επόμενη μέρα της φωτιάς και τις καταστροφές που αυτή προκάλεσε στην δομή όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες δημοσιεύουν τοπικά Μέσα και λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα:

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Μόρια

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές, οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα μεταβαίνουν στο νησί

Ενισχύσεις από την Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ, έστειλε η Αθήνα στη Λέσβο.

Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί (περίπου 12.000) που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Εντωμεταξύ, έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Πέτσας: Αμεση κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διερευνάται και ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό, διότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας και συνέχισε: Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα. Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ νωρίς το πρωί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Όπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Στη Λέσβο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Λίγο πριν τις 8:000 το πρωί, έγινε γνωστό ότι στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης, ενώ θα μεταβεί στο νησί και ο Νότης Μηταράκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισήμανε: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Ο κ. Λογοθέτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του ιού στο νησί καθώς οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εκκενώσει τον καταυλισμό, ανάμεσα στους οποίους και 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό

«Αν υπάρχει εκτίμηση κινδύνου ότι υπάρχει διασπορά, θα προβούμε στις αντίστοιχες ενέργειες», είπε σχετικά ο κ. Λογοθέτης. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι είναι ενήμερη και η Πολιτική Προστασία και κινείται προς τη λήψη ειδικών μέτρων σχετικά με τον κορωνοϊό στη Μυτιλήνη» συνέχισε ο κ. Λογοθέτης και τόνισε ότι το βασικότερο είναι να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η δομή, το ΚΥΤ της Μόριας και πόσους μπορεί να φιλοξενήσει.

iefimerida.gr/stonisi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση