HomeHL1-EconomyΔώρο Χριστουγέννων 2020: Τι αλλάζει φέτος, πώς θα υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τι αλλάζει φέτος, πώς θα υπολογίζεται

Τι θα ισχύσει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διευκρινίσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τον τρόπο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι να δοθεί παράταση στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κατ’ αυτό το διάστημα, θα καταβάλλεται στους θιγόμενους το επίδομα των 534 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση του μέτρου αναστολής συμβάσεων θα επεκταθεί -εκ νέου- σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι μόνο σε εκείνες του τουριστικού κλάδου, όπως ίσχυσε το καλοκαίρι.

Τι θα συμβεί με το Δώρο Χριστουγέννων

To επόμενο μεγάλο ζήτημα αφορά το Δώρο Χριστουγέννων καθώς υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε σχετικά ότι το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί σε διαστήματα αναστολής σύμβασης εργασίας θα πληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Το κράτος, όπως είπε, θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στο διάστημα που δεν απασχολήθηκαν οι εργαζόμενοι.

Το ποσό που θα διαθέσει το κράτος υπολογίζεται σε 611 εκατ. ευρώ και ο υπολογισμός του Δώρου για το διάστημα της αναστολής συμβάσεων θα είναι με βάση το επίδομα των 534 ευρώ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι και όχι με βάση τον ονομαστικό τους μισθό ενώ για το διάστημα εργασίας το Δώρο θα πληρωθεί με βάση τον ονομαστικό μισθό από τον εργοδότη.

Ενα παράδειγμα για το Δώρο Χριστουγέννων, που παρέθεσε ο «Ελ. Τύπος»:

Μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ που θα έχει 2 μήνες αναστολή σύμβασης στο διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020 θα πάρει Δώρο 1.071 ευρώ. Μισθωτός των 900 ευρώ με 3 μήνες αναστολή σύμβασης θα πάρει Δώρο 786 ευρώ, ενώ με 4μηνη αναστολή το Δώρο Χριστουγέννων πέφτει στα 736 ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση