HomeHL-9Ρατσιστική επίθεση στο κέντρο του Ηρακλείου – Σε βάρος 27χρονου

Ρατσιστική επίθεση στο κέντρο του Ηρακλείου – Σε βάρος 27χρονου

Τράβηξαν όπλο, τον χτύπησαν και με τηγάνι, επειδή είναι... Παλαιστίνιος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε επίθεση ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος 27χρονου Παλαιστίνιου πρόσφυγα, στο κέντρο του Ηρακλείου, εμπλέκονται τρεις νεαροί, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηρακλείου.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι στον Παλαιστίνιο επιτέθηκαν νεαροί Αλβανοί που επίσης είχαν έρθει μετανάστες στην Ελλάδα πριν από χρόνια. Μάλιστα ένας εκ των κατηγορουμένων είναι και παράνομος στη χώρα. Τον είδαν να ψάχνει στα σκουπίδια, τον ρώτησαν από πού είναι, τον απείλησαν με όπλο, τον χτύπησαν ακόμα και με τηγάνι, τον κυνήγησαν, όμως εκείνος κατάφερε να διαφύγει και να γλιτώσει τα χειρότερα, εκμεταλλευόμενος την παρουσία κόσμου που στο μεταξύ είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία.

Πρόκειται για δύο αδέρφια – το ένα διαφεύγει – που διώκονται για σωματική βλάβη από κοινού με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και για έναν φίλο τους, ο οποίος διώκεται για συνδρομή σε απλή σωματική βλάβη με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό συνέβη βραδινές ώρες στην περιοχή της Χανιόπορτας. Ο 27χρονος Καμέλ από την Παλαιστίνη ήρθε στο Ηράκλειο πριν από περίπου ένα μήνα. Ήταν για μεγάλο διάστημα στη Μόρια. Αναζητούσε σε κάδο απορριμμάτων παλιά αντικείμενα. Ξαφνικά σταμάτησε δίπλα του ένα επιβατηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα. Ο οδηγός τον ρώτησε από πού είναι. Απάντησε στα αγγλικά από την Παλαιστίνη. Στην κατάθεση του εξηγεί ότι αν και δεν γνωρίζει ελληνικά, κατάλαβε την ερώτηση επειδή όσο καιρό ήταν στη Μόρια τον ρωτούσαν πολύ συχνά από πού είναι.

Χωρίς ποτέ να τους έχει δει, χωρίς να τους γνωρίζει, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι άλλο, ο συνοδηγός έβγαλε πιστόλι, το προέταξε από το ανοιχτό παράθυρο προς το μέρος του και μάλιστα το όπλισε. Ο 27χρονος ενστικτωδώς άλλαξε τη φορά του πιστολιού και ταυτόχρονα ο οδηγός έπιασε το χέρι του συνοδηγού, σπρώχνοντας το προς τα κάτω ώστε να αποτρέψει πυροβολισμό.

Τη στιγμή εκείνη ο Καμελ πρόλαβε να απομακρυνθεί και κινήθηκε προς τους κάδους απορριμμάτων.

Όμως ο συνοδηγός κατέβηκε από το αυτοκίνητο, τον πλησίασε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Κατευθυνόμενος πίσω στο αυτοκίνητο ο Παλαιστίνιος τράβηξε φωτογραφία με το κινητό του τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ενώ βιντεοσκόπησε και τους τρεις. Έγινε όμως αντιληπτός και έτσι τα δύο αδέρφια δεν του χαρίστηκαν. Τον χτύπησαν και με τα χέρια και με ένα τηγάνι το οποίο είχε βρει νωρίτερα στον κάδο.

Εκείνος άρχισε να φωνάζει “police-police” και να τρέχει στα στενά.

Ο ένας πρόλαβε και τον άρπαξε από την μπλούζα με αποτέλεσμα να συνεχίσει να τρέχει ημίγυμνος. Στο μεταξύ είχε μαζευτεί κόσμος ενώ πολίτης που είχε βγάλει τον σκύλο του βόλτα ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ο ισχυρισμός που προβάλλεται από την πλευρά των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπήρξε ρατσιστικό κίνητρο, ότι ήταν πιωμένοι καθώς έπιναν νωρίτερα ρακή σε καφενείο της περιοχής και έκαναν ανοησίες στον δρόμο ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να υποστηρίζει ότι «έκαναν πλάκα στον Πακιστανό».

«Δεν τους γνωρίζω καθόλου, δεν τους πείραξα καθόλου, δεν τους προκάλεσα. Ο συνοδηγός με ρώτησε μόνο από πού είμαι. Πιστεύω ότι μου επιτέθηκαν λόγω της καταγωγής μου, επειδή είμαι από την Παλαιστίνη και θεωρούν ότι είμαι κατώτερος από αυτούς. Καθαρά για ρατσιστικούς λόγους».

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

Ο συνήγορος των Αλβανών κατηγορουμένων κ. Κωνσταντίνος Παπαμαστοράκης θέλησε να σχολιάσει για την υπόθεση: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ανεξάρτητα από την ασκηθείσα ποινική δίωξη, οι εντολείς μου τόνισαν ότι η συμπλοκή αυτή δεν είχε ρατσιστικό χαρακτήρα. Ήταν κάτω από την επήρεια αλκοόλ και αυτό επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες τρίτων. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν διαφορετικά απ’ ό,τι καταθέτει ο φερόμενος παθόντας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κοινωνία να επιδείξει ψυχραιμία, ήθος και πάνω απ’ όλα νηφαλιότητα, μιας και βλέπουμε ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε και τον ρατσισμό. Υπάρχουν μηχανισμοί στο ελληνικό κράτος που λειτουργούν αποτελεσματικά. Κανείς πολίτης δεν μπορεί και δεν δικαιούται να υποκαταστήσε τους νόμους και την Πολιτεία».
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση