HomeΕΛΛΑΔΑΔένδιας σε Σακελλαροπούλου: Η τουρκική επιθετικότητα προσεγγίζει σημεία παραλογισμού

Δένδιας σε Σακελλαροπούλου: Η τουρκική επιθετικότητα προσεγγίζει σημεία παραλογισμού

Ενημέρωση της προέδρου για τις εξελίξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μέσα στην οποία όμως κατάφερε να υπογράψει δύο συμφωνίες που αναδεικνύουν τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

«Από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι είναι κρίμα καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να σας ενημερώσω πού βρίσκεται η χώρα στα εξωτερικά της θέματα αυτό το διάστημα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σακελλαροπούλου: Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι παρατηρείται ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά, επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και γενικότερα με τη στάση της έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση