HomePost ItΣυνάντηση προέδρου ΤΕΕ/ΤΑΚ με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Συνάντηση προέδρου ΤΕΕ/ΤΑΚ με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με θέμα το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχαήλ Χωραφά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Θέμα της συνάντησης ήταν το Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτές τις μέρες.

Ο Πρόεδρος κ. Χωραφάς παρέδωσε στον Περιφερειάρχη το σχετικό υπόμνημα που έχει σταλεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη από το ΤΕΕ/ΤΑΚ καθώς και το κοινό υπόμνημα που συνυπέγραψαν τα δύο Τμήματα του ΤΕΕ της Κρήτης και απευθύνεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος ζήτησε την στήριξη του Περιφερειάρχη για να δοθεί παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου και να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση και προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Τόνισε πως τέτοιες αλλαγές που φέρνουν ραγδαία πτώση των αξιών των ακινήτων, θα πρέπει να πραγματοποιούνται δίνοντας περισσότερο χρόνο στην κοινωνία να ενσωματώσει και να κατανοήσει τις νέες διατάξεις αλλά και αφού η πολιτεία πρώτα φροντίσει να καλύψει τα κενά δεκαετιών στον χωροταξικό σχεδιασμό, δηλαδή να φροντίσει να γίνει επέκταση σχεδίων πόλεων, να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, ο καθορισμός ρεμάτων και η αναγνώριση δρόμων στον εξωαστικό χώρο, ώστε η οργανωμένη δόμηση που όλοι κατά βάση επιθυμούμε, να έρθει με τον ομαλό και τον σωστό τρόπο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι στηρίζει το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», διότι αν αυτή δοθεί, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος και μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτριο Οικονόμου.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση που έγινε ο Πρόεδρος κ. Χωραφάς και τα μέλη της ΔΕ που συμμετείχαν, εξήγησαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και όλου του τεχνικού κόσμου για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο, για κάποια ζητήματα που δεν έχουν διατυπωθεί σωστά και δύναται να υπάρξουν παρανοήσεις.

Συγκεκριμένα κ. Οικονόμου δήλωσε ότι σε όσες περιοχές υπάρχει τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός (ΣΧΟΟΑΠ – ΓΠΣ) δεν θα ισχύσουν οι προτεινόμενοι περιορισμοί. Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο επίσης δεσμεύτηκε ήταν ότι, όταν εκπονηθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν παρεκκλίσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε για τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ζήτησε να υπάρχει συνεργασία για τα όλα τα κρίσιμα θέματα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση