HomeHL1-GreeceΣύψας: Επικίνδυνο όσο και ο κορωνοϊός το κίνημα κατά της μάσκας

Σύψας: Επικίνδυνο όσο και ο κορωνοϊός το κίνημα κατά της μάσκας

Η επιδημία θα επανακάμψει στα τέλη Νοεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανησυχία του για την επιδημία της παραπληροφόρησης εν μέσω του κορωνοϊού εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

«Είναι φοβερά επικίνδυνο, είναι η λεγόμενη επιδημία της παραπληροφόρησης, είναι το ίδιο επικίνδυνο με την επιδημία, γιατί είναι παράγοντας που πυροδοτεί την επιδημία και επαυξάνει τις συνέπειες της πανδημίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν έκρυψε πως είναι προφανές ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πιέσει τον δείκτη R, τον δείκτη μετάδοσης της επιδημίας, αλλά η πίεση θα είναι ελάχιστη και «δεν μας ανησυχεί». Εν συνεχεία χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρουσμάτων» και δεν βρισκόμαστε σε επιθετική φάση.

Μάλιστα, επισήμανε πως τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους οι επιστήμονες θεωρούν πως θα υπάρξει ύφεση του αριθμού κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα στη χώρα.

Σύψας για το «πρώτο» κουδούνι

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο. «Δεν θα κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι και τα σχολεία κλειστά για να προστατεύσουμε τους ενήλικες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Ο χειμώνας είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο». Εκτίμησε μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό και με τη γρίπη. «Ελπίζουμε αυτό να μην είναι έντονο», είπε.

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Παράλληλα, ο κ. Σύψας προειδοποίησε και για το εμβόλιο, το οποίο όλοι περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού. Οταν βρεθεί και όταν έρθει, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και αυτό δεν γίνεται. «Το εμβόλιο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και μέχρι την άνοιξη του ’21 θα πρέπει να ζούμε με τον ιό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως θα είναι η «απόλυτη» απάντηση στον κορωνοϊό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση