HomeΕΛΛΑΔΑ«Πυρετός» Ελλάδας-Γαλλίας: Αυτά θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Μακρόν για τα εξοπλιστικά

«Πυρετός» Ελλάδας-Γαλλίας: Αυτά θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Μακρόν για τα εξοπλιστικά

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Γαλλίας για τα εξοπλιστικά με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν την Πέμπτη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει το απόγευμα της Τρίτης 8/9 και δεύτερη επικοινωνία μέσα σε λίγα 24ωρα, με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με αντικείμενο τα εξοπλιστικά.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν τη λίστα με των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική .

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου (MED7). Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση, την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. για Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό

Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Κατά πληροφορίες θα περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι θα επανέλθουν με νέα οικονομικότερη πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες.

Επίσης, όπως έχει γράψει το iefimerida, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και την τόνωση της απασχόλησης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση