HomeHL-9Στην «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας η Κρήτη

Στην «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας η Κρήτη

Σε καραντίνα ταξιδιώτες από 7 ελληνικά νησιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επτά ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος, η Μύκονος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, μπήκαν στην «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Γραμματέας Μεταφορών αποκάλυψε ότι τα εν λόγω νησιά, ανάμεσα τους και η Κρήτη μπαίνουν στην «μαύρη» λίστα της Βρετανίας από τις 4 π.μ. της Τετάρτης (7 ώρα Ελλάδας). .

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Daily Mail, ο κ. Shapps, αποκάλυψε ότι το σύστημα καραντίνας αναθεωρείται για να ληφθεί υπόψη το πολύ διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά.

«Για πρώτη φορά έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε συγκεκριμένα νησιά από την καραντίνα, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη προστασία για το κοινό», είπε στους βουλευτές. Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει και παρέχει συμβουλές για όλα τα απαραίτητα ταξίδια στα επτά νησιά, αλλά όχι για την Ελλάδα ευρύτερα.

Καταγγελίες ότι η βρετανική κυβέρνηση ενεργεί πολύ αργά

Ο Paul Charles, Διευθύνων Σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής The PC Agency, ανέφερε πως «είναι θλιβερό νέο για τα ελληνικά νησιά που δεν μπορούν ακόμη να ανοίξουν, αλλά ελπίζω ότι αυτή η πολιτική δίνει ώθηση σε αυτά να ελέγξουν τα κρούσματα».

Ωστόσο, υπήρχαν καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ενεργεί πολύ αργά. Εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της British Airways, δήλωσε: «Ήταν εμφανές τον Ιούλιο ότι τα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Η κυβέρνηση είναι πολύ αργή στη λήψη προφανών αποφάσεων. Για τις περισσότερες οικογένειες το καλοκαίρι έχει τελειώσει και η ζημιά στη βιομηχανία και την οικονομία έχει γίνει».

Πάντως ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πόση πίεση βάζει στον ταξιδιωτικό κλάδο η απαίτηση για απομόνωση 14 ημερών και προειδοποίησε ότι η πραγματοποίηση μόνο ενός τεστ στο αεροδρόμιο «δεν λειτουργεί», καθώς χάθηκαν πάρα πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο των νεοεισερχόμενων μετά από περίπου οκτώ ημέρες, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει κατά το ήμισυ την περίοδο καραντίνας.

Nα σημειωθεί ότι η Ουαλία , πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε σε καραντίνα για όσους αφίκνυνται από 6 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

 

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Vaughan Gething, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση “λόγω μεγάλου αριθμού περιπτώσεων κορωνοϊού, που εισήχθησαν στην Ουαλία από τουρίστες που επέστρεφαν από τα ελληνικά νησιά”. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς τη Σκωτία, θα πρέπει να απομονωθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, από τις 4 π.μ. την Πέμπτη το πρωί (3 Σεπτεμβρίου), όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας οκτώ επιβάτες πτήσης που επέστρεψε στο Λονδίνο από την ΚρήτηΣύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για οκτώ έφηβους από το Χάμσαϊρ που διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο, έπειτα από πτήση στο Λούτον με την “Wizz Air” από την Κρήτη στις 25 Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως δεν γνώριζε πως οι επιβάτες της πτήσης της από το ελληνικό νησί είχαν COVID-19 μέχρι να το διαβάσουν στον “Guardian” και κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ότι θα έπρεπε μετά τα τεστ να είχαν προβεί σε επείγουσες ενέργειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων 204 επιβατών του αεροσκάφους.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση