HomeΕΛΛΑΔΑΜητσοτακης: Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για ρητορικές κορώνες

Μητσοτακης: Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για ρητορικές κορώνες

"Προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αγόρευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου όταν ταυτοποιήθηκε και επισήμως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μεσολάβησαν 195 μέρες. Έγινε πολλά, η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο στις υποδείξεις των επιστημόνων» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του.
«Ενισχύσαμε το σύστημα υγεία και εξακολουθούμε να το κάνουμε» είπε στη συνέχεια και τόνισε πως η κυβέρνηση παράλληλα προχώρησε στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. «Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα. Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο, η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας. Επέλεξα προσωπικά να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες, περιγράφοντας την κατάσταση, εξηγώντας αναλυτικά τα μέτρα και ζητώντας την δικιά τους κρίσιμη συμβολή» σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε και πάλι τους πολίτες για την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν, την ίδια ευθύνη και πειθαρχία εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε και σήμερα. Μίλησα επίσης στο κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να ενημερώνεται τακτικά για το μέτωπο της υγείας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Η παράκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθηνε οαράκληση προς την αντιπολίτευση. «Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Ο κορωνοϊός δε προσφέρεται για εύκολες κορώνες, υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις».

«Όλοι σε αυτή την αίθουσα, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις, να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής. Διότι ο κορωνοϊός, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την δημόσια υγεία και με μια παραδοχή ότι οι αποφάσεις είναι γρήγορες».

«Να σταθούμε με υπευθυνότητα, να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε, να υποστηρίξουμε, βασικές πολιτικές επιλογές, όπως πχ η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που είναι η πιο αποτελεσματική για την ώρα, χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες ενός περαιτέρω περιορισμού» σημείωσε επιπλέον ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε να απαντά σε 10 ερωτήσεις για την πανδημία.

1. Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;

Η απάντηση εδώ αποτιμάται από ένα μέτρο. Την πραγματική προστασία της υγείας των πολιτών, τα κρούσματα δηλαδή τα οποία εκδηλώθηκαν, κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά βέβαια και από τη διασπορά του ιού. Έξι μήνες μετά την πανδημία η Ελλάδα μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 έτη. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο ανά τον κόσμο.

Εχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις εκατόμβες και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Η πραγματικότητα των αριθμών, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει, ότι περιμέναμε μια λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, από τη στιγμή που η οικονομία θα ξανά άνοιγε. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε περισσότερη διάδοση του ιού.

2. Η επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, συνιστά επιστροφή στην προ κορωνοϊού κανονικότητα;

Σαφώς και όχι. Περάσαμε από το σχεδόν πλήρες lockdown σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Περάσαμε στο «μένουμε ασφαλείς». Σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες, φαίνονται όμως κάποιες κακόπιστες παρεξηγήσεις, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο.

Και ναι μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική αναφορικά με την μάσκα . Μάθαμε πολλά περισσότερα και εκεί που η μάσκα δεν εθεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το ένα, το κύριο το πρωταρχικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

3. Φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων;

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες. Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, από 1ης Ιουλίους, 451,908 τεστ σε εισερχόμενους στη χώρα μας, είτε στα χερσαία σύνορα, είτε στα αεροδρόμια της χώρας. Από αυτά 972 ήταν θετικά κρούσματα, με δείκτη θετικότητας μόλις 0,2%.

Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατ. επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Αυτό το καλοκαίρι προσπαθούσαμε να διασώσουμε ότι μπορούμε, ώστε να επανέλθουμε δριμύτεροι το 2021, έχοντας δώσει ένα παράδειγμα, ποιοτικής διαμονής.

4. Μήπως το άνοιγμα του τουρισμού έγινε εσπευσμένα;

Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά, όταν είμασταν έτοιμοι με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης. Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα, που μας ζήτησαν από το εξωτερικό πληροφορίες για να το αντιγράψουμε. Είναι μια μέθοδος που την έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες.

Αυτό, κυρία Γεννηματά, δεν είναι πολιτική βλέποντας και κάνοντας, αυτό η επιστήμη το ονομάζει δυναμικό προγραμματισμό και αυτό ακολουθούμε.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση