HomeHL-9ΑΔΜΗΕ: Ποντίζεται το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος

ΑΔΜΗΕ: Ποντίζεται το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την ακριβή ημερομηνία να σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες, η πόντιση του καλωδίου για την “μικρή διασύνδεση” Πελοποννήσου-Κρήτης από τον ΑΔΜΗΕ, μήκους 135 χιλιομέτρων, ενώ πρεμιέρα κάνει τον Οκτώβριο η ηλέκτριση των καλωδίων της Νάξου και της Σύρου.

Τρία έργα κρίσιμα για την ελάφρυνση των καταναλωτών από το βάρος των χρεώσεων ΥΚΩ, όπως και για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ των παραπάνω νησιών, με κεντρική θεση φυσικά να κατέχει η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου- Κρήτης. Έργο δύσκολο, καθώς τα νερά είναι βαθιά, αφορά το μεγαλύτερο σε μήκος project διεθνώς με εναλλασσόμενο ρεύμα, γι’ αυτό και η πόντιση θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ.

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Σημαντικές καινοτομίες έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό του, όπως το γεγονός ότι θα είναι ελαφρύτερο αλλά και ισχυρότερο, ενώ για την πόντισή του, έχουν αναπτυχθεί βελτιωμένες τεχνικές ειδικά για τις ανάγκες του έργου.

Ηλέκτριση για Νάξο και Σύρο

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της τρίτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου Σύρου -Λαυρίου, μήκους 107 χλμ. με τάση τα 150 kV.

Επόμενο βήμα είναι να ηλεκτριστεί, κάτι που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, αφού πρώτα προηγηθεί μια 24ωρη δοκιμή υψηλής τάσης χωρίς φορτίο. Στην πράξη με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται και η τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια εφοδιασμού τους, την μείωση της επιβάρυνσης λόγω ΥΚΩ των καταναλωτών και την αξιοποίηση του δυναμικού των νησιών σε ΑΠΕ. Με την συγκεκριμένη διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα της Σύρου διπλασιάζεται, ενώ η τροφοδοσία του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια αποκτά μια ισχυρή θωράκιση μέσω backup γραμμής, απέναντι στο ενδεχόμενο βλάβης.

Στις αρχές Οκτωβρίου ηλεκτρίζεται επίσης και το καλώδιο της Νάξου. Είχε προηγηθεί προ αρκετών μηνών η δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδιακών συνδέσεων που υπάγονται στη β’ φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο λόγος για τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, η πόντιση των οποίων είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και απέμενε ως μόνη εκκρεμότητα η αποπεράτωση της κατασκευής του υποσταθμού της Νάξου. Πλέον τα πάντα είναι έτοιμα προκειμένου σε περίπου ένα μήνα από σήμερα να ηλεκτριστεί και το συγκεκριμένο καλώδιο.

Συνολικά το όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη για το περιβάλλον από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και από την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση