HomeHL-GreeceΚορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά στα γηροκομεία

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά στα γηροκομεία

Ξεκινούν έλεγχοι, το plan b σε περίπτωση εξάπλωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας αναδεικνύονται οι κλειστές δομές στη χώρα και ακόμα περισσότερο τα γηροκομεία καθώς οι επιπλοκές του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερες στους ηλικιωμένους, και η διασπορά του ιού στις δομές αυτές μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα καταγράφηκαν κρούσματα σε οίκους ευγηρίας με πιο ανησυχητική περίπτωση αυτή του Ασβεστοχωρίου από όπου έχουν καταλήξει ήδη 24 ηλικιωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν να στήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τα γηροκομεία της χώρας. Σχετική εξαγγελία είχε κάνει άλλωστε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού εντός των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, και τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά όλα τα γηροκομεία της χώρας. «Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στις επόμενες 10 ημέρες θα ελεγχθούν όλες οι δομές όλης της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι τα γηροκομεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι και εργάζονται 5.800 άτομα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων που ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000.

Το προηγούμενο τριήμερο έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι σε 40 γηροκομεία και σε 52 προνομιακές δομές και κέντρα αποκατάστασης για παιδιά ΑΜΕΑ, όπου δεν εντοπίστηκαν προς το παρόν κρούσματα κορωνοιού, επιβλήθηκαν ωστόσο 8 πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης 3.000 ευρώ πρόστιμα.

Οι έλεγχοι αυτοί θα εντατικοποιηθούν από σήμερα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, ενώ την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς εξήγγειλε νέα μέτρα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία. Συγκεκριμένα:

-Αναβολή αδειών προσωπικού

-Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία

-Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων

-Αποφυγή συνωστισμού

-Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης

-Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα

-Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:

-Παρακολούθηση της υγείας του

-Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα

-Διαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο με καλό αερισμό

-Περιορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιού

-Καλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικία

-Αμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων

Το plan B σε περίπτωση εξάπλωση του ιού στα γηροκομεία

Πηγές πάντως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποδίδουν την εξάπλωση του κορωνοιού στα γηροκομεία, σε εργαζομένους ή επισκέπτες. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το plan Β για τα γηροκομεία σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού σε αυτά που θα οδηγήσει στην ανάγκη μεταφοράς ηλικιωμένων σε πλήρη νοσοκομεία, είναι να δημιουργηθούν νοσηλευτικοί χώροι μέσα στις ίδιες δομές φιλοξενίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση