HomeHL-9Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για όσους εισέπραξαν «ψαλιδισμένα» ενοίκια λόγω κορωνοϊού

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για όσους εισέπραξαν «ψαλιδισμένα» ενοίκια λόγω κορωνοϊού

Πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε - Παράταση για τις αιτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ελαφρύτερο« σε σχέση με πέρυσι θα είναι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισέπραξαν μειωμένα, κατά 40%, ενοίκια λόγω του του κορωνοϊού.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, στο Taxisnet υπάρχει ειδικό παράθυρο με τα ποσά των επιστροφών φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ενώ, μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί συγκεκριμένα το ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο συμψηφισμός θα γίνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι οι συμψηφισμοί θα γίνουν μετά απο την εκκαθάριση, προκειμένου ο πολίτης να διαλέξει αν θέλει να μειώσει το χρέος του από τον ΕΝΦΙΑ, ή απο τον φόρο εισοδήματος. Προφανώς όσοι έχουν εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν συμψηφισμό μόνο με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ ο ΦΠΑ κλπ

Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια δικαιούνται έκπτωση, από φορολογικές οφειλές , ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%. Δηλαδή δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων.

Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απολεσθέντος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.

Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί μείωση κατά 40% στα εισπραχθέντα ενοίκια μηνών του 2020, δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.

Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δίνει την δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid από τις 4 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν:

– Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

– Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

– Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid.

– Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Οι ιδιοκτήτες- δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν τις εξής κινήσεις:

1.Υποβάλλλη αιτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, σε ηλεκτρονική διεύθυνση. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

  1. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) Χρήση μισθίου

– Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους

– Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

– Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της

– Επαγγελματική στέγη

– Κύρια κατοικία ναυτικού

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

3.Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

  1. Οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως και την 1η Οκτωβρίου.
  2. Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της Δήλωσης Covid γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.
    protothema.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση