HomeΚΡΗΤΗΣτην Βουλή οι αποζημιώσεις από την σχοινοκαρπία – Αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Στην Βουλή οι αποζημιώσεις από την σχοινοκαρπία – Αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών για την σχοινοκαρπία που έπληξε τα ελαιόδενδρα, επαναφέρει στην Βουλή με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους αρμοδίους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Τροφίμων κ.κ. Γεώργιο Καρασμάνη και Γιάννη Βρούτση, διαβιβάζοντας επιστολή του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «η Βιάννος μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012, βίωσε την ελαιοκομική περίοδο 2013 – 2014 την καταστροφή της παραγωγής ελαιολάδου που δημιούργησε το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της παραγωγής να ξεπεράσει το 90% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παραχθείσας ποσότητας ελαιολάδου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια»

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «ο Δήμος Βιάννου στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή ελαιολάδου, και οι επιπτώσεις από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο έχουν ήδη πλήξει βαρύτατα την τοπική οικονομία του Δήμου».

Τέλος, ζητείται να επισπευσθούν οι ενέργειες που αφορούν την διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, αλλά και να προωθηθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου οι καταβολή τέτοιου είδους αποζημιώσεων στην φυτική παραγωγή να καταβάλλονται μέσω ΕΛΓΑ και όχι μέσω της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας των ΠΣΕΑ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση