HomeHL-HealthΟι έγκυες που μολύνονται από τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν σε ΜΕΘ

Οι έγκυες που μολύνονται από τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι έγκυες που διαγιγνώσκονται θετικές στο νέο κορωνοϊό φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν σε ΜΕΘ σε σχέση με τις συνομήλικές του που δεν περιμένουν παιδί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν και συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα της Covid-19 οι έγκυες ασθενείς κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα, να μεταδώσουν τον ιό στα μωρά τους και τα νεογνά να εισαχθούν σε μονάδα νοσηλείας. Η μεγαλύτερη ηλικία, το μεγαλύτερο βάρος και τα υποκείμενα νοσήματα όπως η υπέρταση και ο διαβήτης φαίνεται επίσης ότι αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά οι έγκυες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The British Medical Journal (BMJ).

Οι έγκυες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον κορωνοϊό κι οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Η διεθνής ομάδα των ερευνητών προχώρησε σε συστηματική σύγκριση των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων και της έκβασης της νόσου σε έγκυες και πρόσφατα έγκυες γυναίκες και σε μη έγκυες της ίδιας ηλικίας. Η έρευνα βασίζεται σε 77 χωριστές μελέτες σε 11.432 γυναίκες. Και σε σύγκριση με μη έγκυες γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι έγκυες ή πρόσφατα έγκυες που διαγνώστηκαν θετικές στο νέο κορωνοϊό είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα πυρετού και μυαλγίας, αλλά περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ με αναπνευστήρα.

Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την Covid-19 κατά την κύηση

Παράγοντες κινδύνου κατά την κύηση που συνδέονται με τη σοβαρή εκδήλωση της Covid-19 περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, το μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, τη χρόνια υπέρταση και τον διαβήτη. Οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού ήταν επίσης μεγαλύτερες σε έγκυες και πρόσφατα έγκυες γυναίκες με Covid-19 σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν τη νόσο. Ένα στα τέσσερα παιδιά που έφεραν στον κόσμο φορείς του κορωνοϊού εισήχθησαν σε μονάδα νεογνών, αν και ήταν χαμηλά τα ποσοστά θανάτων.

Ως εκ τούτου οι ερευνητές θεωρούν ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν ότι έγκυες με Covid-19 μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε ΜΕΘ και τα νεογνά τους σε ειδικές μονάδες, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι επίτοκες με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να περιληφθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό μαζί με τους παχύσαρκους και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση