HomeΚΡΗΤΗΣε πύρινη κόλαση η Κρήτη – Υπό έλεγχο η φωτιά στο Χανδρά – Μεγάλη πυρκαγιά στη Μεσαρά

Σε πύρινη κόλαση η Κρήτη – Υπό έλεγχο η φωτιά στο Χανδρά – Μεγάλη πυρκαγιά στη Μεσαρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πύρινη κόλαση θυμίζει σήμερα η Κρήτη  καθώς μέσα σε λίγες ώρες εκδηλώθηκαν πολλά πύρινα μέτωπα.

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει χθες το απόγευμα στην περιοχή Χανδρά Σητείας,  οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που είχανν σπεύσει απο την πρώτη στιγμή στο σημείο. Παράλληλα στο πλευρό τους ήταν οι ομάδες πεζοπόρων, εθελοντών αλλά και στρατού που είχαν επιστρατευτεί για να βοηθήσουν στην κατάσβεση (δείτε εδώ).

Η πυρκαγιά έχει κάνει στάχτη μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις, αμπέλια και ελαιώνες.

Μεγάλη φωτιά στη Μεσαρά

Ανοιχτό όμως αυτήν την ώρα παραμένει ένα νέο μέτωπο που φαίνεται ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Μεσσαρά. Συγκεκριμένα 9 πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες έχουν μεταβεί σε αγροτοδασική έκταση στις περιοχές Βώροι και Κισσοί του νομού Ηρακλείου προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο όσο  πιο γρήγορα μπορούν.

Παράλληλα στο σημείο έχει σταλεί και μια ομάδα πεζοπόρων που αποτελείται από 9 άτομα ενώ έχει σηκωθεί και ελικόπτερο.

6 φωτιές έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο

Υπό έλεγχο κατάφερε το Πυροσβεστικό Σώμα να θέσει ακόμα 6 Πυρκαγιές και συγκεκριμένα την φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κεραμειών στα Χανιά λίγο πριν τις 9 το πρωί (δείτε εδώ).

Και αυτήν στο Στόμιο της Ιεράπετρας, όπως και στο Δράσι – κοντά στα Λακώνια – στο Φαρί, νότια του Ζαρού, στον Άγιο Μύρωνα αλλά και πίσω από την  Ένωση Πεζών εκδηλώθηκε πυρκαγιά με τους άνδρες της πυροσβεστικής να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να την θέτουν σε χρόνο – ρεκόρ σε μερικό έλεγχο.

 

 

Στο «κόκκινο» η Κρήτη

Έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απεύθυνε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί με πολύ ισχυρούς ανέμους.

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ευαίσθητη περίοδο από πλευράς αντιπυρικής προστασίας. Οι συνθήκες στη Κρήτη τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολες, είμαστε στο βαθμό 4, δηλαδή σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τις τελευταίες ώρες έχουμε δύσκολες πυρκαγιές» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Μάλιστα διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, ότι, σε κάποιες περιοχές οι άνεμοι ξεπερνούν ακόμα και τα 10 μποφόρ, που αυξάνονται λόγω των πυρκαγιών, που προκαλούν ρεύματα στην ατμόσφαιρα.

«Παρακαλούμε τους πολίτες, να μην κάνουν εργασίες που απαιτούν το άναμμα φωτιάς, να μην πετούν τσιγάρα από το αυτοκίνητο στο δρόμο, και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική όταν αντιλαμβάνονται καπνό στην ύπαιθρο», κατέληξε ο κ. Κουκιαδάκης.

 

Πρόλαβαν τα χειρότερα στα Χανιά

Σε ετοιμότητα βρισκόταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Χανίων η οποία κατάφερε έγκαιρα και αντιμετώπισε μέσα σε λίγη ώρα δύο περιστατικά τα οποία θα γινόντουσαν επικίνδυνα αν είχαν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι μικρή φωτιά ξεκίνησε σε χαρτόκουτες περιπτέρου στα Ολύμπια. Η φλόγες δεν άργησαν να εξαπλωθούν και πάνω στην τέντα του περιπτέρου με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια του όταν το αντιλήφθηκε να τρομάξει και να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Ευτυχώς πέρα από μικρές υλικές φθορές δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Νωρίτερα, φωτιά είχε ξεσπάσει σε καλαμιές στην περιοχή του Κλαδισσού για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία η οποία μετά από την άμεση επέμβαση των κατοίκων που κάλεσαν την Πυροσβεστική, δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση