HomeHL-EconomyΝέες προθεσμίες για δηλώσεις έκπτωσης φόρου από ιδιοκτήτες που πήραν μειωμένα ενοίκια

Νέες προθεσμίες για δηλώσεις έκπτωσης φόρου από ιδιοκτήτες που πήραν μειωμένα ενοίκια

Με απόφαση της ΑΑΔΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ευκαιρία θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κερδίσουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν από την υποχρεωτική μείωση κατά 40%, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει τηη δυνατότητα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020 των δηλώσεων περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid):

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν:

Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid.

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Πως θα υποβληθούν οι δηλώσεις Covid για τα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες για να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν και δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση στην ΑΑΔΕ έχουν την ευκαιρία να το πράξουν από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας πέντε βήματα:

1.Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

2.Στοιχεία που δηλώνονται. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) Χρήση μισθίου

Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους

Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της

Επαγγελματική στέγη

Κύρια κατοικία ναυτικού

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

3.Ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

4.Ενοικιαστές. Θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως και την 1η Οκτωβρίου.

5.Χειρόγραφη δήλωση. Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της Δήλωσης Covid γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση