HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙσπανία: Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 10% στο τρίτο τρίμηνο

Ισπανία: Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 10% στο τρίτο τρίμηνο

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 10% έως τώρα στο τρίτο τρίμηνο μετά την πτώση – ρεκόρ που σημείωσε στο προηγούμενο τρίμηνο λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της χώρας, Νάντια Καλβίνο.

Η ισπανική οικονομία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που την ακολούθησαν στην Ευρώπη, καταγράφοντας ύφεση 18,5% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανεστάλησαν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομία της Ισπανίας είχε συρρικνωθεί και στο πρώτο τρίμηνο κατά 5,2%. «Με όλη την προσοχή και σύνεση, μπορούμε να αναμένουμε μία ανάπτυξη πάνω από 10% στο τρίτο τρίμηνο του έτους», είπε η Καλβίνο σε οικονομική εκδήλωση στην πόλη Σανταντέρ.

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της Καλβίνο, η οποία έκανε λόγο και για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτή της δημοσιονομικής εποπτικής Αρχής AIReF, η οποία αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο στο 15,2%.

Για την ανόρθωση της οικονομίας, η ισπανική κυβέρνηση βασίζεται στα 140 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, με το περίπου μισό ποσό από τα χρήματα αυτά να είναι με τη μορφή επιχορηγήσεων. Η ισπανική κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 9 – 11,6% το 2020, χωρίς να αποκλείει μία ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της τάξης του 15,1% στην περίπτωση που υπάρξει ένα νέο κύμα του κορωνοϊού.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση